Clicky


Nederlandse F-16's maken eerste vlucht boven Irak

Nederlandse F-16's maken eerste vlucht boven Irak
05-10-2014 21:37 | Buitenland | auteur De Redactie

AMSTERDM - Nederlandse F-16's hebben zondag voor het eerst gevlogen boven het conflictgebied in Irak. Vier jachtvliegtuigen maakten in koppels van twee een vlucht. Er zijn nog geen wapens ingezet, meldt het ministerie van Defensie.

De F-16's testten of ze adequaat 'close air support' konden geven, waarbij troepen op de grond worden ondersteund. De vliegtuigen zijn volledig gereed om te worden ingezet, aldus het departement. De toestellen kunnen ook worden ingezet voor aanvallen op munitieopslagplaatsen, mortieropstellingen of tanks en andere voertuigen.

Nederland zet acht F-16's in voor de strijd tegen terreurorganisatie IS, waarvan twee reservetoestellen. Het detachement van ongeveer 250 militairen is maandag op volle sterkte. Zij zijn gestationeerd in Jordanië. Daarnaast zendt Nederland tot 130 militairen uit om de Koerdische en Iraakse strijdkrachten te adviseren en trainen.

De eerste drie toestellen vertrokken eerder deze week. De overige vijf vliegtuigen arriveerden aan het eind van vrijdagmiddag. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) liet toen weten dat de F-16's dit weekend mogelijk al in actie zouden komen.

De jachtvliegtuigen mogen voorlopig alleen in Irak IS-doelen bombarderen, omdat er volgens het kabinet geen volkenrechtelijk mandaat is voor bombardementen op Syrië. Irak heeft expliciet om buitenlandse hulp gevraagd, Syrië niet. (Novum)