'Ict-bedrijf Ordina fraudeerde met aanbestedingen'

'Ict-bedrijf Ordina fraudeerde met aanbestedingen'
02-10-2014 11:07 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Ict-leverancier Ordina heeft tussen 2005 en 2010 gefraudeerd met aanbestedingen van de overheid. Dat meldt het tv-programma Zembla donderdag. Het bedrijf kreeg ook vertrouwelijke documenten toegespeeld van ambtenaren.

Zembla heeft een usb-stick gekregen van een klokkenluider met daarop zo'n honderdduizend e-mails, adresbestanden en bedrijfsplannen. Uit de mails blijkt volgens het programma onder meer dat Ordina in 2009 van een ambtenaar van de gemeente Rotterdam voorinformatie kreeg over een aanbesteding van een groot softwareproject.

Ook zou Ordina de aanbestedingsregels hebben ontdoken bij een aanbestedingsprocedure voor de Immigatie- en Naturalisatiedienst (IND). Het bedrijf zou bij het maken van een offerte geholpen zijn door een bureau dat door de IND was ingehuurd. Het ministerie van Veiligheid en Justitie gaat de zaak onderzoeken.

Bij een andere zaak wordt de aanbesteding voorafgaand aan de procedure verdeeld over Logica CMG, Cap Gemini en Ordina. De marktverdeling vond plaats in overleg en met instemming van de gemeente Rotterdam

Deskundigen noemen de praktijken donderdag in de uitzending 'een zuivere vorm van corruptie' en 'bedrog van het zuiverste water'. Hoogleraar privaatrecht Chris Jansen ziet raakvlakken met de bouwfraude uit 2001. "Die vergelijking ligt natuurlijk voor het grijpen. Dat in feite een aantal bedrijven in de sector afspraken met elkaar maken, al dan niet met medeweten van de overheid, om tot een verdeling van opdrachten over te gaan."

Zembla meldde zondag al dat een reserveofficier bij de militaire inlichtingendienst in 2009 vanuit Uruzgan vertrouwelijke informatie doorspeelde naar Ordina. Het ministerie van Defensie deed daarop aangifte tegen Ordina, de ict-leverancier van het departement.

Ordina gaat de beschuldigingen laten onderzoeken, zo laat het bedrijf in een reactie weten. De eerste bevindingen zouden geen onregelmatigheden aantonen. Het bedrijf wijst er ook op dat het beleid en procedures rond aanbestedingen inmiddels 'aanzienlijk aangescherpt' zijn. (Novum)NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,767
Diesel1,457

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden