Transport Online - Chauffeur in Duitsland aangepakt om missen Code 95

Chauffeur in Duitsland aangepakt om missen Code 95

Chauffeur in Duitsland aangepakt om missen Code 95
30-09-2014 16:22 | Transport | auteur Marcel van der Voort

ALMELO - "Een vrachtwagenchauffeur van ons is afgelopen maandag in Duitsland door de politie aangehouden en gecontroleerd op Code 95. Volgens de agent was het bij hem niet in orde", meldt mededirecteur Joop Savenije van Bolk Transport in Almelo. De betrokken chauffeur heeft geen aantekening van Code 95 op zijn rijbewijs.

"Sinds 14 september van dit jaar moet volgens de Duitse wet een rijbewijs dat langer geldig is dan 14 september 2016 een Code 95 erop hebben. Volgens de Nederlandse wetgeving is er niets aan de hand, maar onze chauffeur voldoet niet aan de Duitse regels. Hij heeft Code 95 niet op zijn rijbewijs staan."

"Het verschil zit hem ook in het feit dat de Nederlandse rijbewijzen 10 jaar en die van de Duitsers 5 jaar geldig zijn", vertelt Savenije verder.

De chauffeur kreeg een boete van 600 euro en een rijontzegging. "Een collega-directeur is vandaag met de auto naar Duitsland gereden omdat hij een rijbewijs heeft dat wel mag in Duitsland. Hij haalt de wagen terug", aldus Savenije.

Niet in overtreding

Savenije: "Volgens de Nederlandse regelgeving is onze chauffeur helemaal niet in overtreding. Wij zien het als een interpretatie van een individu en hebben er inmiddels een advocaat opgezet. Wij gaan het aanvechten. Ook hopen wij op steun van Transport en Logistiek (TLN) die wij gaan inschakelen."

"Het is belachelijk. Onze chauffeur, en wij ook, balen van het voorval. Ik ga er vanuit dat dit een uitzondering is. Wij gaan wel alle papieren van onze chauffeurs controleren. En versneld zorgen dat al onze mensen voldoen aan de Code 95."

"Het is de eerste keer dat ik ervan hoor. En wij waren erg verbaasd toen wij het telefoontje van onze chauffeur kregen", voegt de directeur er nog aan toe.

Vakbekwaamheid

Volgens de Nederlandse regelgeving moet een chauffeur binnen 5 jaar na het behalen van het rijbewijs met vakbekwaamheid 35 uur nascholing volgen. Voor vrachtwagenchauffeurs die vóór september 2009 het rijbewijs hebben gehaald, geldt een periode van 7 jaar om de vakbekwaamheid (code 95) te verlengen.

Deze chauffeurs moeten voor september 2016 nog 35 uur nascholing volgen en hebben tot september 2016 vrijstelling voor het behalen van de basiskwalificatie. Deze vrijstelling had de chauffeur overigens bij zich.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,868
Diesel1,501

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen