Clicky


Rutte: Bereiken rampplek MH17 voor winter lastig

Rutte: Bereiken rampplek MH17 voor winter lastig
27-09-2014 09:45 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Premier Mark Rutte (VVD) is 'niet optimistisch' dat waarnemers voor de winter terug kunnen keren naar de plek waar rampvlucht MH17 neerkwam. Dat zei Rutte vrijdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur. In het rampgebied liggen nog steeds resten en persoonlijke bezittingen.

Rutte zei dat er een uiterste inspanning wordt gedaan. "Onze ambitie is voor de winter terug te keren, met als eerste prioriteit de stoffelijke overschotten en de persoonlijke bezittingen." Ook wil Rutte dat het strafrechtelijk onderzoek snel plaatsvindt.

Nederland startte in augustus met een repatriëringsmissie in Oekraïne, maar die werd zes dagen later afgeblazen omdat de situatie in het door seperatisten gecontroleerde gebied onveilig was. Twee weken geleden werden dertig onderzoekers extra naar het rampgebied gestuurd, maar die kunnen tot op heden de rampplek niet bereiken.

Rutte stelde geen contact met de seperatisten te hebben gezocht. "Nederland erkent de separtisten niet. Contact zou Nederland in een onmogelijke positie hebben gebracht in een relatie met Oekraïne en Rusland. We zijn een NAVO-land, het is ondenkbaar dat we contact hadden gezocht."

Maleisië heeft wel contact gezocht met de seperatisten, uit respect voor de families. "Iedereen maakt daar zijn eigen keuze in", aldus Rutte.

Vrijdag werd bekend dat 251 slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 zijn geïdentificeerd. In totaal kwamen 298 mensen om. (Novum)