Clicky


Kamer positief over militaire actie tegen IS

Kamer positief over militaire actie tegen IS
24-09-2014 22:56 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Het merendeel van de partijen in de Tweede Kamer heeft zich positief uitgelaten over het besluit van het kabinet om militair in te grijpen tegen IS in Irak. De Kamer is woensdagavond middels een artikel 100-brief op de hoogte gesteld van de actie tegen de 'opmars en de wandaden' van de terreurgroep.

De VVD noemt de Nederlandse bijdrage 'van groot belang voor onze veiligheid en de stabiliteit in de regio. "Wij zullen het kabinetsbesluit constructief behandelen en ons daar spoedig over uitspreken", laat Tweede Kamerlid Han ten Broeke weten.

De PvdA stelt dat de missie is bedoeld om de opmars van IS te breken en de Iraakse burgerbevolking te beschermen. "De Iraakse autoriteiten hebben verzocht om militaire steun en daarmee is er een heldere rechtsgrond voor de militaire inzet." Voor Syrië ligt dat volgens de partij anders omdat er nu nog geen eenduidig volkenrechtelijk mandaat voor de bestrijding van IS in Syrië ligt. Omdat het land ook al drie jaar wordt geteisterd door een burgeroorlog, steunt de partij het kabinetsbesluit om daar nog niet deel te nemen aan militaire acties.

De ChristenUnie is 'positief' over de inzet waar de partij 'al langer op aandringt'. "Het is begrijpelijk dat Nederland zich op dit moment beperkt tot Irak vanwege het onduidelijke volkenrechtelijk mandaat en strategie als het om Syrië gaat. Wij hopen dat er snel duidelijkheid komt over het volkenrechtelijk mandaat voor Syrië", stelt Joël Voordewind.

Ook het CDA steunt de missie tegen IS. Maar, zo waarschuwt fractievoorzitter Sybrand Buma op Twitter 'de dreiging zit niet alleen in Irak." De terreurgroep moet volgens hem ook in Syrie worden gestopt.

D66 noemt het 'goed dat het kabinet kiest voor een robuuste bijdrage aan de strijd tegen IS. De partij stelt de terughoudendheid over het ingrijpen in Syrië te begrijpen. "Wel leidt dit voor D66 tot vragen over de effectiviteit van de strategie en hoe dit werkbaar is voor onze militairen in de praktijk", meldt Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.

PVV-leider Geert Wilders noemt luchtsteun 'prima', maar herhaalt dat hij binnenlandse terreurbestrijding belangrijker vindt. Daarbij gaat het volgens hem om het sluiten van de grenzen en het uitzetten van jihadisten.

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij is tevreden. "Goed kabinetsbesluit. Ongekende wreedheden, vreselijke menselijk drama en dreiging voor veiligheid rechtvaardigen aanval op ISIS", schrijft hij op Twitter.

Nederland gaat met zes straaljagers, en twee reserve, deelnemen aan de internationale missie tegen de Islamtische Staat. Daarvoor worden 250 militairen uitgezonden. Voor de Nederlandse bijdrage aan de training van Iraakse en Koerdische strijdkrachten vertrekken nog eens 130 militairen naar Irak. De operatie gaat maximaal een jaar duren en kost 150 miljoen euro. (Novum)