Economisch gewin wordt duur betaald

Economisch gewin wordt duur betaald
18-04-2012 16:42 | Overtredingen | auteur de redactie
DORDRECHT - Als een chauffeur te hard rijdt, krijgt hij een boete. Is zijn vrachtwagen te zwaar beladen, dan moet het bedrijf dokken. Niet eerlijk, was het standpunt van C. de Kreij, directeur van het gelijknamige loon- en verhuurbedrijf uit Giessenburg bij de economische politierechter deze week. Maar de officier van justitie legde haarfijn uit waar het verschil ligt: in het economische voordeel.

Zaken die bij de economische politierechter worden behandeld, zoals deze week bij rechter G. Wouters in Dordrecht, hebben allemaal een economische achtergrond. Neem nu een te zwaar beladen vrachtauto. Door de regels te overtreden, wordt geld uitgespaard. Het bedrijf hoeft bijvoorbeeld niet twee keer te rijden of een zwaardere vrachtwagen in te zetten. Juist omdat er economisch gewin in het spel is, zijn de boetes fors. Zo kreeg het bedrijf uit Giessenburg een boete van € 1800,00 voor het met veertig procent overbelasten van een asdruk.

Officier van Justitie J. Eijkelboom deed tot in detail uit de doeken waarom het bekeuren van het bedrijf in plaats van de chauffeur juist wel eerlijk is. "Er worden door overbelading forse winsten gemaakt. Die winst kan het OM niet verhalen op het inkomen van een chauffeur, wel op het bedrijf."De overbelading is vaak het idee van de baas, niet van de werknemer. Lagere boetes, maar dan voor de chauffeurs, werken fraude in de hand, aldus Eijkelboom. "Overbelading wordt dan een lucratieve bezigheid. De bedrijven strijken de winst op en betalen graag de lage boetes voor de chauffeurs."

Het OM en de rechtbank hadden overigens de overtuiging dat er bij Loon- en verhuurbedrijf Gebroeders van de Kleij geen opzet in het spel was. Het praktisch onbeschreven strafblad van het bedrijf vormde daar het bewijs voor. Daarom besloot de rechter dat het bedrijf slechts de helft van de boete hoeft te betalen. De andere helft blijft twee jaar als voorwaardelijke straf op de plank liggen.

Auteur: Ina Kuik | ©Foto: Taco Gooiker/Nationale Beeldbank


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 20 mei t/m zondag 26 mei

Alle Rijverboden