Clicky


Banenplan kabinet niet doorgerekend door CPB

Banenplan kabinet niet doorgerekend door CPB
24-09-2014 12:29 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG - De kabinetsplannen voor een nieuw belastingstelsel dat honderdduizend banen moet opleveren, is niet doorgerekend door het Centraal Planbureau (CPB). Dat erkent staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) woensdag in antwoord op een verzoek van D66.

"Er is uiteraard nog geen doorrekening van het CPB", schrijft Wiebes. Dat kan volgens de bewindsman ook niet, omdat er nog geen concreet voorstel ligt. Als dat wel het geval is gaat hij het planbureau wel vragen de structurele werkgelegenheidseffecten daarvan te berekenen.

Het kabinet heeft wel rekenmethodes van het CPB gebruikt. De honderdduizend banen zijn gebaseerd op een model waarmee de structurele werkgelegenheidseffecten van overheidsmaatregelen 'grofweg kunnen worden ingeschat', schrijft Wiebes. De banen ontstaan dankzij lagere lasten op arbeid, waardoor het aantrekkelijker wordt om te gaan werken en er meer vacatures ontstaan.

Wiebes presenteerde zijn contouren voor het nieuwe belastingstelsel vorige week op Prinsjesdag. De honderdduizend extra banen kunnen in een periode van tien jaar worden gerealiseerd, denkt hij. (Novum)