Clicky


Meer mensenhandelaren veroordeeld

Meer mensenhandelaren veroordeeld
24-09-2014 11:01 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Verdachten van mensenhandel zijn de afgelopen twee jaar vaker veroordeeld dan in de jaren daarvoor. De straffen waren bovendien zwaarder. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van Nationaal Rapporteur Mensenhandel Corinne Dettmeijer.

In 2012 en 2013 kwam de rechter in zeventig procent van de mensenhandelzaken tot een veroordeling. In de periode 2007 tot en met 2011 lag dat percentage tussen de vijftig en zestig. In 87 procent van de gevallen krijgt de verdachte een onvoorwaardelijke of deels voorwaardelijke celstraf opgelegd.

De gemiddelde duur van het onvoorwaardelijke deel van de celstraf was tussen 2009 en vorig jaar twee jaar. Sinds 2010 neemt de gemiddeld opgelegde duur ieder jaar toe. Zo was de gemiddelde straf in dat jaar nog één jaar en acht maanden en kreeg een mensenhandelaar vorig jaar gemiddeld een straf van twee jaar en twee maanden.

Vorig jaar weden 1437 mogelijke slachtoffers van mensenhandel geregistreerd bij coördinatiecentrum Comensha. Daarvan hebben de meesten (32 procent) de Nederlandse nationaliteit. De meeste mogelijke slachtoffers zijn vrouw (88 procent) en het grootste deel (33 procent) is in de leeftijd van 18 tot en met 23. In 259 gevallen ging het om een minderjarig slachtoffer.

Net als voorgaande jaren is veruit de grootste groep slachtoffers uitgebuit in de seksindustrie. Het valt volgens de onderzoekers op dat vorig jaar minder gevallen van uitbuiting buiten de seksindustrie zijn gemeld dan voorheen. (Novum)