Transport Online - 'Werkomstandigheden pakketbezorgers bar en boos'

'Werkomstandigheden pakketbezorgers bar en boos'

'Werkomstandigheden pakketbezorgers bar en boos'
23-09-2014 16:57 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De arbeidsomstandigheden bij de acht grootste koeriersbedrijven van Nederland zijn ondermaats en moeten worden verbeterd. Het werk van pakketbezorgers is 'zwaar belastend' omdat de werkdruk en de fysieke belasting groot zijn. Vooral freelance koeriers hebben het moeilijk, zo concludeert de Inspectie SZW dinsdag na gesprekken met 31 koeriers.

Pakketbezorgers die als zelfstandig ondernemer worden ingehuurd door koeriersbedrijven werken doorgaans tussen de vijftig en zestig uur per week, zo blijkt uit de inventarisatie van de vroegere Arbeidsinspectie. De zzp'ers hebben door de werkdruk nauwelijks tijd voor pauze en wanneer ze ziek zijn moeten ze zelf een vervanger zoeken.

Over loon valt bovendien niet of nauwelijks te onderhandelen. Ook moeten de zelfstandige koeriers zich aan een hoop regels van het koeriersbedrijf houden. Van opdrachtgever veranderen - of ander werk gaan doen - is in veel gevallen echter onmogelijk, omdat veel zelfstandigen een eigen autobus hebben gekocht of een langlopend leasecontract hebben afgesloten.

De Inspectie stelt daarom dat er 'extra aandacht' voor de koerierssector nodig is. De acht bedrijven, waaronder PostNL, DHL en TNT Express, moeten bovendien een plan van aanpak maken om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. (Novum)Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,683
Diesel1,325

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions