Clicky


Juwelier Deurne vervolgd voor vuurwapenbezit

Juwelier Deurne vervolgd voor vuurwapenbezit
23-09-2014 15:49 | Binnenland | auteur De Redactie

DEURNE - De juwelier die eind maart in zijn winkel in Deurne werd overvallen door twee mannen wordt vervolgd voor vuurwapenbezit. Dat heeft hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen dinsdag gezegd tijdens een persconferentie. Het duo werd in de zaak doodgeschoten door de vrouw van de juwelier.

De vrouw wordt niet vervolgd voor dubbele doodslag omdat zij handelde uit noodweer, zo werd eerder al bekend. Volgens Nieuwenhuizen werd vanaf het eerste moment geweld gebruikt. "Er is paniek, er wordt gegild, ze ziet haar man vechten." Op dat moment heeft de vrouw volgens Nieuwenhuizen in blinde paniek en 'in de absolute wil haar man te redden' geschoten.

Het vuurwapen dat de vrouw daarbij gebruikte, was door de man aangeschaft na een eerdere overval, in 2010. Dat de vrouw niet voor het bezit ervan wordt vervolgd, komt doordat zij zal moeten leren leven met het feit dat ze de twee overvallers, van 20 en 29 jaar, heeft doodgeschoten, gaf de hoofdofficier aan. Dat geldt voor haar man echter niet.

De man heeft al een strafblad en heeft in een andere situatie eerder een schot gelost, aldus Nieuwenhuizen. "Wij vinden het wel noodzakelijk dat dat aan de rechter wordt voorgelegd."

Tijdens de persconferentie werden beelden van de bewakingscamera's in de juwelierszaak getoond en werden fragmenten van de 112-melding die de vrouw deed afgespeeld. Niet alle delen van de juwelierszaak zijn te zien op de beelden, maar technisch onderzoek ondersteunt de verklaringen van het juweliersechtpaar volgens de hoofdofficier volledig.

De vrouw schoot vanuit het kantoor van de juwelierszaak een van de overvallers die het kantoor binnen probeerde te komen door het hart, terwijl haar man in een gevecht op leven en dood was verwikkeld met de andere overvaller. Die overvaller schoot ze eerst door een gesloten deur door de arm. Daarna loste ze door een geopende deur nog twee schoten, waarbij de tweede overvaller zeer waarschijnlijk in zijn longen werd geraakt. Later bleek dat haar man ook in zijn hand is geraakt. Door welk schot dat gebeurde, is onduidelijk.

Bij de beslissing van het OM zijn verschillende experts naar hun mening gevraagd, onder wie een aantal hoogleraren. Die vonden allemaal dat sprake was van noodweer, zei Nieuwenhuizen. "Dat betekent dat wij van mening zijn dat de vrouw een strafbaar feit heeft gepleegd, dubbele doodslag", zei de hoofdofficier. Toch is de vrouw hiervoor niet strafbaar, omdat zij zich kan beroepen op noodweer. "Zij heeft de juiste middelen op het juiste moment ingezet."

Daarbij had de vrouw door een overval uit 2010 al een posttraumatische stressstoornis. Deze overval heeft die stoornis versterkt, aldus Nieuwenhuizen. De kans op herhaling zou te verwaarlozen zijn, terwijl een gang voor de vrouw naar een openbare rechtszitting een te zware belasting zou zijn. Daarom is ook ervoor gekozen de zaak niet voor te leggen aan een rechter, zegt de hoofdofficier.

In de zaak werd begin juli een derde verdachte aangehouden. Deze man, die wordt verdacht van medeplegen en medeplichtigheid, zit nog vast. Zijn zaak komt binnenkort voor de rechter. Vooralsnog is er volgens Nieuwenhuizen overigens geen enkele aanwijzing dat de man bij of in de buurt van de juwelierszaak is geweest.

De nabestaanden van de overvallers kunnen overigens nog naar het gerechtshof in Den Bosch stappen om te proberen het Openbaar Ministerie ertoe te dwingen alsnog tot vervolging van de vrouw over te gaan. Dat zou dan gebeuren in een zogenoemde artikel 12-procedure. (Novum)