Clicky


Schone Lucht Rally 2014 helaas nog niet geschikt voor elektrische vrachtwagens

Schone Lucht Rally 2014 helaas nog niet geschikt voor elektrische vrachtwagens
22-09-2014 09:49 | Transport | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De Schone Lucht Rally die afgelopen zaterdag op een tiental plaatsen in Nederland verreden werd, bleek nog niet helemaal ingesteld op de komst van grote elektrische voertuigen. Dat was in ieder geval de ervaring van het team Deudekom dat zich met hun elektrische Hytruck had ingeschreven.

"We hebben een prima dag gehad", meldt directeur Jan van Deudekom van het gelijknamige Amsterdamse verhuisbedrijf. “Wat mij het meeste opviel, is hoeveel mensen nog helemaal niet weten dat er überhaubt elektrische trucks bestaan. We kregen in ieder geval overal langs de route heel veel bekijks en zelfs applaus. Tenminste, daar waar we konden rijden. Een groot deel van de route ging van achter het IJ door Amsterdam Noord, Waterland, Ransdorp, Durgerdam en Zunderdorp. En daar zijn de weggetjes wel heel smal en de bruggen bijzonder laag voor onze auto. Hij heet niet voor niets Hy-truck! Waar alle elektrische personenauto’s gewoon de bocht omgingen, moesten wij vaak twee keer steken. De bruggen van 3.60m konden we nog nét hebben maar er zaten er ook bij die maar 2.90 meter hoog waren. Daarvoor moesten wij omrijden en dus kwamen we als laatste terug. Gelukkig reden wij samen op met de truck van Peter Appel. Die zitten in het geconditioneerd vervoer en hadden 400 ijsjes meegenomen. Dus we hebben het hoofd wel koel weten te houden."

De moeilijkheden die Deudekom en Peter Appel ondervonden, bleven overigens niet onopgemerkt bij de organisatie. Die beloonde beide trucks met een speciale vermelding. Ook kregen ze het respect van de overige deelnemers. En Jan van Deudekom had ook helemaal niet verwacht de rally te zullen winnen.

“Het ging er ons om, de mensen te laten zien dat wij in Amsterdam actief bezig zijn met zero-emissie verhuizen en zo een bijdrage leveren aan het terugdringen van lawaai en het verminderen van de uitstoot van NOx  en fijnstof. En dat lukt steeds beter. We hebben elke dag werk voor de auto. Uiteraard voornamelijk nog van onze bestaande klanten. Maar er komen wel steeds meer aanvragen om informatie over hoe dat dan precies zit als wij elektrisch komen verhuizen. Veel bedrijven denken dat het duurder is en dat is dus niet zo. Waar wij komen voorrijden zien we dat de zowel de klanten als de omwonenden het enorm waarderen dat we stil en schoon zijn. Zodat we ons bijna schamen dat we vervolgens voor de verhuislift nog een tweetakt benzinemotortje moeten opstarten. Dat is het volgende ding dat we gaan aanpakken.”

De Schone Lucht Rally is een promotie evenement voor elektrisch en plug-in hybride vervoer die elke gemeente verreden kan worden die zich daarvoor inschrijft. Dit jaar konden deelnemers op tien plaatsen in Nederland starten waaronder Den Haag, Almere en De Bilt/Utrecht.