Clicky

 Fouten rondom fatale brandweerduik Koedijk

Fouten rondom fatale brandweerduik Koedijk
18-09-2014 12:47 | Ongevallen | auteur De Redactie

ALKMAAR - Tijdens het duikongeval in het Noord-Hollandse Koedijk waarbij begin augustus een brandweerduiker om het leven kwam zijn menselijke en organisatorische fouten gemaakt. Zo was het duikteam zich onvoldoende bewust van de risico's en waren duikflessen onvoldoende gevuld. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie SZW, waarvan voorzitter van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord Piet Bruinooge donderdag de resultaten heeft gepresenteerd.

Bij het incident kwam een 50-jarige duiker van het brandweerkorps in Heerhugowaard om het leven toen hij naar een te water geraakte auto dook om ervoor te zorgen dat het voertuig uit het water kon worden gehaald. Daarvoor waren er al twee duiken geweest: een om het leven van de automobilist te redden, wat lukte, en een om te kijken of er niet sprake was van meer inzittenden, wat niet het geval was.

Tijdens de derde duik kwam de brandweerduiker in de problemen, onder meer doordat de duikfles onvoldoende was gevuld. Ondertussen stonden collega's niet direct paraat om de duiker in nood te helpen.

De Inspectie constateert verder dat de betrokken duikers onvoldoende voorlichting en instructie van hun werkgever hebben gekregen. Ook wordt de inzet van duikers niet standaard geëvalueerd en geregistreerd.

De Veiligheidsregio heeft van de Inspectie SZW een boete opgelegd gekregen. Hoe hoog die is, weet een woordvoerder van de Veiligheidsregio niet. "We hebben de boete nog niet binnen." Ook moet binnen drie maanden het huidige duikbeleid zo zijn aangescherpt dat voor iedereen duidelijk is welke duiktaken mogen worden uitgevoerd en hoe dit moet gebeuren.

De Inspectie komt eind dit jaar met een definitief rapport. Ook de Inspectie Veiligheid en Justitie onderzoekt het ongeval. Ook dit onderzoek moet eind dit jaar zijn afgerond.

Vanwege de kwestie zijn de duikteams in de regio, uit Heerhugowaard en Hoorn, buiten dienst gesteld. Duikteams van de marine en van omliggende regio's nemen momenteel waar. Totdat het rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie er is en de aanbevelingen van de Inspectie SZW zijn overgenomen, blijven de duikers uit Heerhugowaard en Hoorn aan de kant. (Novum)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,174
Diesel1,974

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats