Transport Online - Uitspraak over RDM-claim weer bij Hoge Raad

Uitspraak over RDM-claim weer bij Hoge Raad

Uitspraak over RDM-claim weer bij Hoge Raad
17-09-2014 15:28 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Of Commerz Bank met zijn miljoenenclaim in de RDM-affaire uiteindelijk kan aankloppen bij de gemeente Rotterdam, is aan de Hoge Raad. Dat heeft het Europese Hof van Justitie woensdag geantwoord op vragen van het hoogste gerechtsorgaan van Nederland. De bank eist bijna twintig miljoen euro in de affaire rond de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM).

De bank eist het geld omdat het Rotterdamse havenbedrijf zich garant had gesteld voor leningen aan een aantal RDM-bedrijven die in handen waren van Joep van den Nieuwenhuyzen. De toenmalige directeur van het havenbedrijf, Willem Scholten, had de garantstelling echter zelfstandig geregeld, buiten de raad van commissarissen om.

Het havenbedrijf ziet de garantie als niet rechtsgeldig en weigert te betalen. Commerz klopte daarop bij de gemeente aan, gezien de nauwe banden met het voormalige havenbedrijf. De Hoge Raad had het Europese Hof vervolgens gevraagd of de bank inderdaad bij de gemeente terechtkon. De raad vroeg zich namelijk af of die verantwoordelijkheid nog wel gold, aangezien Scholten in zijn eentje had gehandeld.Het Europese Hof geeft geen uitsluitsel en schrijft dat de Hoge Raad de definitieve afweging moet maken. Het hof geeft wel mee dat het onwaarschijnlijk is dat de overheid niet betrokken was, gezien de sterke banden. Dat een bestuurder onwettig heeft gehandeld sluit dat niet bij voorbaat uit. De garantieverlening was geheim gehouden. "De Hoge Raad moet dus beoordelen of het uitgesloten is dat de gemeente Rotterdam bij het verlenen van de garanties was betrokken", aldus het hof. (Novum)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,852
Diesel1,492

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen