Clicky


Schultz ziet geen reden voor extra maatregelen defecte vrachtwagens

Schultz ziet geen reden voor extra maatregelen defecte vrachtwagens
16-09-2014 11:28 | Overig | auteur De Redactie

DEN HAAG - Minister Melanie Schultz Van Haegen ziet geen noodzaak om extra maatregelen te nemen tegen onveilige vrachtwagens. Dat zegt zij in antwoord op vragen van het lid Madlener van de PVV.

Recentelijk bleek uit een Belgisch onderzoek dat 14% van de vrachtwagens een gevaar op de weg is.

Volgens Schultz zijn deze cijfers niet representatief omdat juist vrachtwagens die er slecht onderhouden uitzien eruit gepikt worden tijdens controles.

Schultz: "Ik heb uw kamer op 25 januari 2013 geïnformeerd over de omvang van de problematiek met betrekking tot ongevallen met vrachtauto’s. Ik heb toen ook aangegeven dat ik op basis van die getallen geen reden zie om extra maatregelen te nemen. Deze nieuwe informatie lijkt geen trendbreuk, mede omdat bij deze incidentele controles vaak (in België en Nederland) juist de vrachtauto’s eruit worden gepikt die er al ‘slecht onderhouden’ uitzien."

"Ik wil nogmaals aangeven de conclusie van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) van harte te ondersteunen. De Onderzoeksraad dicht een belangrijke rol toe aan de transportsector en ik waardeer daarom het initiatief van TVM Verzekeringen voor een landelijke campagne over transportveiligheid. Maar ook, en juist, de transporteurs zelf zijn ervoor verantwoordelijk dat hun voertuigen (en hun chauffeurs) veilig de weg op gaan. In 2011 heb ik Koers op Veilig laten ontwikkelen en het eerste jaar gefinancierd. De sector kreeg hiermee een website met instrumenten voor ondernemers om veiligheidsmaatregelen te nemen en een netwerk waarbij ondernemers een inspanningsverplichting aangaan en worden begeleid bij de implementatie van veiligheidsmaatregelen", besluit Schultz.