Clicky


Van Basten wordt assistent Pastoor bij AZ

Van Basten wordt assistent Pastoor bij AZ
16-09-2014 10:11 | Sport | auteur De Redactie

ALKMAAR - Marco van Basten wordt assistent van Alex Pastoor bij AZ. Dat heeft de oud-spits dinsdag bekendgemaakt op een persconferentie. Van Basten ontbrak de afgelopen weken bij de Alkmaarse club vanwege hartkloppingen. Maandag werd bekendgemaakt dat hij terugkeert, maar naar nu blijkt doet hij toch een stap terug. De 49-jarige Utrechter denkt nooit meer hoofdtrainer te worden.

Van Basten stelde dat hij al eerder vergelijkbare klachten had door de stress die het voetbaltrainerschap met zich meebracht. "Ik ging ervan uit dat dat met meer ervaring wel minder zou worden." Ook nam Van Basten cursussen om met de stress om te leren gaan. Enkele weken geleden werd die hem toch weer te veel. "Zo erg dat ik het niet meer kon opbrengen om te gaan werken."

De dit seizoen van sc Heerenveen overgekomen trainer dacht erover helemaal te stoppen. "Maar ik heb hier fijne collega's en heb het goed naar mijn zin." Daarom kwam er op verzoek van Van Basten een andere oplossing. "De eindverantwoordelijkheid komt bij Alex te liggen en ik ga naast hem in de luwte werken. Ik hoop op die manier toch een goede bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling van de spelers van AZ."

Van Basten begon zijn trainersloopbaan in 2003 toen hij samen met John van 't Schip Jong Ajax ging leiden. Een jaar later werd het tweetal door de KNVB gevraagd om bondscoach te worden en dat bleven ze tot en met het EK van 2008.

In het seizoen 2008-2009 keerde hij terug naar Ajax, deze keer als hoofdtrainer. Na minder dan een jaargang hield hij het al voor gezien omdat hij zichzelf niet goed genoeg vond. In 2012 keerde hij terug als trainer bij Heerenveen. Die club had hij twee jaar onder zijn hoede voordat hij de overstap naar AZ maakte. (Novum)