Clicky


Boze reacties op uitspraak Europees Hof over goedkope arbeidskrachten

Boze reacties op uitspraak Europees Hof over goedkope arbeidskrachten
12-09-2014 10:03 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

BRUSSEL - CNV voorzitter Maurice Limmen noemt de uitspraak van het Europese Hof  ‘schokkend’. "Dit zet de deur wijd open naar verdringing op de arbeidsmarkt. De uitspraak kan grote gevolgen hebben. Uitzendbureaus uit andere EU-landen zouden nu zonder barrières goedkope arbeidskrachten van buiten Europa in Nederland kunnen aanbieden."

Zo is de reactie van de CNV Voorzitter op het bericht van vrijdag 12 september in de Telegraaf over de uitspraak van het Europees Hof van Justitie in een boetezaak tussen zijn ministerie en energiebedrijf Essent.

Limmen: "In Nederland kennen we juist een systeem van werkvergunningen om te voorkomen dat er verdringing plaatsvindt door werknemers van buiten de EU. En hier wordt een constructie verzonnen die eigenlijk deze hele Nederlandse wet buiten werking stelt."

Uitspraak Hof

In de uitspraak van het Europese Hof staat dat het ministerie van SZW energiebedrijf Essent onterecht een boete van 264.000 euro heeft opgelegd voor het gebruikmaken van Turkse werknemers die via een Duitse uitzendorganisatie steigers bouwden. Volgens de wet en het ministerie hadden de betreffende Turken een Nederlandse werkvergunning nodig. Het Europese Hof heeft nu geoordeeld dat die vergunning niet nodig was. De Nederlandse vergunningplicht belemmert onterecht de ’vrijheid van dienstverrichting’, zo zei de advocaat-generaal van het Hof.

Ook Klaas de Waardt, voorzitter van VERN is verbijsterd: "VERN is verbijsterd door de uitspraak van de Europese rechter. De weg is nu ook open gezet voor bijvoorbeeld Filipijnse chauffeurs om hier te mogen gaan werken op onze vrachtwagens. Doordat zij in het buitenland betaald worden, is de cao niet meer van toepassing. De weg is nu vrij gemaakt voor goedkope werknemers uit de hele wereld, dit is ongelofelijk."

"Voor de kleine zelfstandige ondernemer is dit ook een ramp te noemen. Door de goedkope werknemers zijn de vrachtprijzen zeer laag. Als dit zo door gaat en hier ook volop werknemers gaan komen uit de rest van de wereld, dan gaan de vrachtprijzen helemaal onderuit en kan men beter stoppen met zijn bedrijf", gaat de Waardt verder.

Staken

"Als men op deze wijze ook het personeel uit Azië gaat halen, dan is het verhaal van de Oost-Europese chauffeur ook over, want dan zijn zij ook te duur. VERN gaat zich nu afvragen of het geen tijd wordt om te gaan staken, want deze onzin van de EU moet nu gaan stoppen", besluit de Waardt.

Schone taak voor Timmermans

"Maar als dit de uitleg van Europese regels is, dan moeten we die op Europees niveau aanpassen. Ik zie een schone taak voor de nieuwe Europees commissaris en vice-voorzitter Frans Timmermans!"zegt CNV Voorzitter Limmen tot slot.