Miljoenennota niet openbaar tot Prinsjesdag

Miljoenennota niet openbaar tot Prinsjesdag
11-09-2014 19:39 | Binnenland | auteur De Redactie

DEN HAAG - Het ministerie van Financiën hoeft de Miljoenennota voor volgend jaar niet voor Prinsjesdag openbaar te maken. Dat heeft de rechtbank in Utrecht donderdag bepaald in een kort geding dat RTL Nieuws had aangespannen.

Het nieuwsprogramma stapte naar de rechter omdat de afgelopen weken al details van het begrotingsakkoord uitlekten. "Dat kan een vertekend beeld creëren, omdat de vervelende maatregelen uit de publiciteit worden gehouden", zei adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein eerder in toelichting op het kort geding.

RTL Nieuws is zelf een van de partijen naar wie de informatie werd gelekt. Zo bracht de zender dinsdag de begrotingsafspraken en koopkrachtplaatjes in de openbaarheid.

Het gaat de rechter echter te ver om het kabinet te gelasten alle prinsjesdagstukken openbaar te maken. De nieuwszender had daarvoor in eerste instantie een beroep gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Maar het ministerie van Financiën wees dat verzoek af.

De rechtbank stelde 'in deze specifieke zaak' niet op de 'discussie in de politiek' vooruit te willen lopen. "Vooral nu de stukken binnen enkele dagen sowieso openbaar zijn." De rechters merkten verder op dat de openbaarmaking van de Miljoenennota is vastgelegd in de wet. "Dat leidt tot de derde dinsdag van september."

Klein laat in een reactie op Twitter weten het besluit van de rechtbank 'jammer' te vinden. "You can't have them all. Verzoek voorlopige voorziening afgewezen. Jammer. Nu de Tweede Kamer weer aan zet", schrijft de hoofdredacteur.

Premier Mark Rutte (VVD) heeft al meerdere malen een verzoek van een aantal oppositiepartijen, onder aanvoering van de SP, om de stukken openbaar te maken afgewezen. Ook hij beroept zich hiervoor op de grondwet. Die schrijft voor dat de begroting op Prinsjesdag wordt gepresenteerd, aldus Rutte.

De Tweede Kamerfracties krijgen de stukken vrijdag, op een beveiligde usb-stick. Vanaf dan kunnen zij zich voorbereiden op de algemene beschouwingen, die volgende week worden gehouden.? (Novum)NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,801
Diesel1,503

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden