Clicky


Vergeten uit te checken kost reiziger 16 miljoen

Vergeten uit te checken kost reiziger 16 miljoen
11-09-2014 19:19 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Vergeten uit te checken heeft de reiziger in een jaar tijd zo'n zestien miljoen euro gekost. Bij 1,7 procent van alle ritten met het openbaar vervoer wordt niet uitgecheckt, meldt het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NVOB) donderdag over de periode tussen oktober 2012 en september 2013.

Het aantal gemiste uitchecks is volgens de NVOB aanzienlijk afgenomen ten opzichte van de periode rond de introductie van de OV-chipkaart in 2009. Zo'n tien procent checkte in de beginfase niet uit, vertelt een woordvoerder van de NVOB. "Toen waren mensen nog niet gewend aan de OV-chipkaart."

Hoeveel geld dit reizigers precies kost was tot nog toe niet uitgezocht, vertelt de woordvoerder. "In het verleden deze wilde geruchten de ronde. Bedragen liepen op tussen de een tot honderd miljoen euro."

Het onderzoek wijst verder uit dat in 99,7 procent van de gevallen in- en uitcheckapparatuur in voertuigen en op stations aanwezig is. "Dit betekent dat reizigers vrijwel altijd in de gelegenheid waren om in- en uit te checken", stelt de NOVB, waarin de NS, regionale vervoerders, de overheid en reizigersorganisaties zijn vertegenwoordigd.

Met een reeks maatregelen wil de NVOB het aantal gemiste uitchecks verder verminderen tot een procent. Zo moeten reizigers straks online op een centrale plek terechtkunnen om hun geld terug te vragen. Nu nog moeten mensen het teveel betaalde bedrag terugvragen bij de vervoerder.

Ook komt de NS over een paar weken met een app waarop te zien is of daadwerkelijk is uitgecheckt en gaan vervoerders paaltjes bijplaatsen. De NS gaat daarnaast met Connexxion een proef doen, waarbij een reiziger op de Valleilijn die tijdens een treinreis overstapt van de ene op de andere vervoerder niet meer tussentijds hoeft in- en uit te checken. (Novum)