Clicky


Sauna-exploitant hoort cel eisen na dood klant

Sauna-exploitant hoort cel eisen na dood klant
11-09-2014 19:07 | Binnenland | auteur De Redactie

RIDDERKERK - Een 55-jarige exploitant van een sauna in Ridderkerk heeft donderdag anderhalf jaar celstraf tegen zich horen eisen. Het Openbaar Ministerie verwijt de man uit Nieuwerkerk aan den IJssel dat de sauna in 2007 voor klanten en werknemers zeer onveilig was. Als gevolg van legionellabesmetting overleed een klant en werd een andere ernstig ziek.

De twee slachtoffers liepen in november 2007 de veteranenziekte op na een bezoek aan de sauna. Een eerdere besmetting was niet gemeld. "De sauna-exploitant gaf een ander personeelslid de opdracht om de besmetting stil te houden, om onrust te voorkomen", zei de officier van justitie.

De staat van de sauna was al jaren niet in orde, betoogde de officier. "In de sauna waren veel leidingstukken met stilstaand water, hoge omgevingstemperaturen en slechte isolatie. De exploitant nam keer op keer - ondanks de talloze waarschuwingen - geen of onvoldoende maatregelen. Dan kun je er op wachten dat er een keer iemand ziek wordt," aldus de officier. De man wordt zware mishandeling met voorbedachten rade ten laste gelegd.

De burgemeester van Ridderkerk sloot de sauna in december 2007, maar dat besluit negeerde de sauna-exploitant. "Tijdens de sluiting waren er nog bezoekers in de zaak. Verdachte dacht alleen aan het openhouden van zijn bedrijf", aldus de aanklager. "Terwijl veiligheid op nummer een hoort te staan. Hiermee heeft hij geaccepteerd dat vroeg of laat iemand ziek zou worden."

De rechtbank in Rotterdam doet naar verwachting over twee weken uitspraak. (Novum)