Clicky

 
Transport Online - Forse kritiek Rusland op MH17-rapport

Forse kritiek Rusland op MH17-rapport

Forse kritiek Rusland op MH17-rapport
10-09-2014 23:32 | Buitenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Het Nederlandse rapport over het neergehaalde vliegtuig van Malaysia Airlines boven Oekraïne kan nauwelijks onafhankelijk genoemd worden. De bevindingen zijn te vaag en Nederland werkte voor het onderzoek bovendien samen met Oekraïne. Dat heeft de Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Vitali Tsjoerkin, woensdag gezegd, meldt persbureau Ria Novosti.

"Ik moet concluderen dat een werkelijk internationaal onderzoek niet heeft plaatsgevonden", aldus Tsjoerkin in een interview met tv-zender Rossija 24. In het rapport wordt geen opheldering gegeven over de omstandigheden rond de crash, zegt de ambassadeur. "Het stelt eenvoudigweg het overduidelijke vast: het toestel stortte niet uit zichzelf neer - het was neergeschoten."

Volgens Tsjoerkin blijven veel vragen onbeantwoord. Hij vraagt zich onder meer af waarom Oekraïens militair materieel aanwezig was in de buurt van de plek waar vlucht MH17 crashte.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid zegt in zijn tussenrapport dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines op 17 juli boven het oosten van Oekraïne in stukken brak nadat het toestel door 'een groot aantal voorwerpen met hoge energie van buitenaf' was doorboord. Bij de ramp kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

De onderzoekers spreken van een 'externe oorzaak', maar onthouden zich van de conclusie dat het vliegtuig is neergehaald met een raket die is afgevuurd met een BUK-raketsysteem.

Door gevechten in het rampgebied kon de Onderzoeksraad nauwelijks informatie vergaren op de rampplek zelf. Dankzij beeldmateriaal van de wrakstukken konden echter wel degelijk conclusies worden getrokken. Toch stelt de raad dat meer onderzoek moet worden verricht 'om preciezer vast te stellen' wat de oorzaak van de crash is geweest.

De Russische minister van defensie Sergej Sjoigoe legde de verantwoordelijkheid voor de vliegramp eerder woensdag bij de Oekraïense regering. "De crash vond plaats in het luchtruim van Oekraïne, dat de volledige verantwoordelijkheid draagt voor wat er is gebeurd", zei Sjoigoe. (Novum)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,349
Diesel2,107

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden