Clicky


Brand Amercentrale onder controle

Brand Amercentrale onder controle
10-09-2014 23:29 | Binnenland | auteur De Redactie

GEERTRUIDENBERG - Het vuur in de Amercentrale in het Noord-Brabantse Geertruidenberg is onder controle. De brandweer heeft rond 19.20 uur het sein brand meester gegeven. Het nablussen gaat nog enkele uren duren, meldt de brandweer.

Even voor 13.00 uur raakten vier biomassasilo's zwaar beschadigd door een explosie bij een transportband van de centrale. In een van de silo's waar biomassa wordt opgeslagen waarmee de Amercentrale groene stroom produceert brak vervolgens brand uit.

Het blussen van de brand was lastig, doordat door de explosie de constructie van de getroffen silo's instabiel was geworden. Daardoor hadden de hulpdiensten moeite de silo's te betreden. "Het staat nog", zegt een woordvoerder van de brandweer woensdagavond nadat de brandweer het vuur onder controle had.

Donderdag wordt gekeken hoe stabiel alles precies is. Politie en justitie stellen een onderzoek in naar de oorzaak van de explosie en daaropvolgende brand.

Voor het bestrijden van de brand waren ruim honderd brandweermensen in touw. Een politiehelikopter zorgde voor warmtebeelden vanuit de lucht. Ook werden twee blusboten ingezet.

Bij de brand kwam veel rook vrij. Omwonenden werd aangeraden ramen en deuren dicht te houden en ventilatiesystemen uit te zetten.

Bij de explosie zijn geen gewonden gevallen. Niemand wordt vermist. De stroomvoorziening is volgens de woordvoerder niet in gevaar geweest. De brandweer heeft verder geen verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen gemeten. (Novum)