Clicky


Amercentrale instabiel na explosie

Amercentrale instabiel na explosie
10-09-2014 15:31 | Binnenland | auteur De Redactie

GEERTRUIDENBERG - Een deel van de constructie van de Amercentrale in het Noord-Brabantse Geertruidenberg is instabiel. Daardoor is het moeilijk voor hulpdiensten de biomassasilo's te betreden. Toch lukt het de brandweer steeds dichterbij te komen en de brand die er is uitgebroken onder controle te krijgen. Het sein brand meester is echter nog niet gegeven, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio woensdag.

Even voor 13.00 uur raakten vier silo's beschadigd door een explosie bij een transportband. Inmiddels zijn zo'n honderd brandweermensen en dertig brandweerwagens aanwezig om het vuur in een van de silo's te bestrijden. Ook is een blusboot opgeroepen. Vanuit een helikopter worden warmtebeelden gemaakt voor de brandweer. Vooralsnog zijn geen gevaarlijke stoffen gemeten.

Bewoners wordt aangeraden ramen en deuren dicht te houden en ventilatiesystemen uit te zetten.

Volgens de zegsman van de brandweer hebben verschillende medewerkers van de centrale er zelf voor gekozen weg te gaan. Maar dat zou niet gelden voor alle medewerkers. De stroomvoorziening komt niet in gevaar, zegt hij. "De centrale draait."

Eigenaar Essent gaat op verzoek van Rijkswaterstaat en het waterschap het eigen terrein afdammen om bluswater op te vangen. Daarmee moet schade aan het milieu worden voorkomen.

Bij de explosie zijn geen gewonden gevallen. Niemand wordt vermist.  (Novum)