Clicky


Bedrijf Son moet voor middaguur stoppen met stinken

Bedrijf Son moet voor middaguur stoppen met stinken
10-09-2014 11:01 | Algemeen | auteur De Redactie

SON - Een afvalwaterzuiveringsbedrijf in het Noord-Brabantse Son heeft woensdag tot het middaguur om de stank die in de wijde omtrek is te ruiken weg te nemen. Lukt dat niet, dan moet het bedrijf, Ecoflow, 3,6 miljoen liter verontreinigd water met zo'n honderd tankwagens afvoeren, zegt een woordvoerder van de provincie.

Sinds zondagavond wordt in de omgeving geklaagd over stank. Aan een groot bassin werden bacteriën toegevoegd die moesten zorgen voor een biologisch reinigingsproces, maar daarmee is iets verkeerd gegaan. Door een onbedoelde reactie is waterstofsulfide vrijgekomen. Ecoflow heeft geprobeerd de reactie te keren door andere middelen aan het water toe te voegen, maar vooralsnog is er weinig verbetering.

Een verschil is dat mensen nu klagen dat het stinkt naar rotte vis. Dinsdag werd vooral een rotte-eierenlucht geroken. Sommigen klagen over hoofdpijn, maar de stank zou geen bedreiging vormen voor de volksgezondheid. De GGD adviseert omwonenden die veel last hebben van de stank ramen en deuren te sluiten. Bij de gemeente Son en Breugel, de gemeente Eindhoven en een milieuklachtencentrale zijn maandag en dinsdag tientallen klachten binnengekomen.

De Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant is diverse keren over de vloer geweest om te kijken wat de stand van zaken is. Het bedrijf voor zover de woordvoerder zich kan herinneren geen beruchte reputatie opgebouwd als het om overlast gaat. "Het is ook nog een vrij nieuw bedrijf." (Novum)