Clicky


Bewoners flat Diemen in gesprek met burgemeester

Bewoners flat Diemen in gesprek met burgemeester
09-09-2014 14:06 | Binnenland | auteur De Redactie

DIEMEN - Bewoners van de door een explosie getroffen flat in Diemen gaan dinsdag in gesprek met burgemeester Amy Koopmanschap (GroenLinks) omdat ze niet terug willen. Het gaat om een groep van vijftien tot twintig mensen die maandag bij de burgemeester thuis op de stoep stond om hun beklag te doen, zegt haar woordvoerder.

De bewoners wonen in het deel van de flat dat het minst onder de explosie te lijden had. De explosie in een L-vormige flat deed zich in het midden van de korte poot van de L voor. De lange poot bleef grotendeels intact. De woningen in die poot zijn het afgelopen weekeinde weer geschikt gemaakt voor bewoning.

De bewoners weigeren echter terug te keren. "Wij hebben er begrip voor dat mensen onrustig, angstig of geschokt zijn", zegt de woordvoerder. "We nemen ook maatregelen om daar wat aan te doen. Maar wij volgen de lijn van woningcorporatie De Key."

De Key is maandag gestopt met het regelen van opvang voor de bewoners die hun huis weer in kunnen. Vijftien tot twintig bewoners die weigeren terug te keren hebben volgens stadszender AT5 de afgelopen nacht op bankjes en een veld voor het gebouw doorgebracht. Een gezin met meerdere kinderen sliep in een auto, enkele andere kinderen zouden buiten hebben geslapen. Een vrouw raakte onderkoeld en is ter plaatse door ambulancepersoneel behandeld.

De bewoners dreigen buiten te blijven slapen tot er in hun ogen een oplossing is. Een woordvoerder van De Key kon hier niet direct iets over zeggen. De bewoners lieten maandag luidruchtig bij de woningstichting van zich horen. Bij de burgemeester op de stoep hebben ze zich volgens de woordvoerder van de gemeente zakelijker gedragen. De bewoners vertrokken toen de burgemeester een gesprek op het gemeentehuis had toegezegd.

Ondertussen zijn er ook bewoners die echt niet meer terug kunnen naar hun woning. Zij zijn ondergebracht in hotels, volgens AT5 in Schiphol-Oost. Daar zouden ze boos over zijn omdat dit verder weg is van hun familie en hun werk.

De flat aan de Beukenhorst werd donderdag opgeschrokken door een explosie waarbij twee mensen om het leven kwamen. (Novum)