Clicky

 ECB verlaagt rente verder

ECB verlaagt rente verder
04-09-2014 14:04 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De Europese Centrale Bank heeft zijn belangrijkste rentetarief verlaagd van 0,15 naar 0,05 procent. Ook de depositorente en de boeterente zijn 0,10 procentpunt verlaagd naar respectievelijk -0,20 en 0,30 procent. Dat heeft de centrale bank van de eurozone donderdag bekendgemaakt.

In juni had de ECB de rentes ook al verlaagd. Het was toen de eerste keer dat de depositorente onder nul uitkwam. Hierdoor zijn banken geld kwijt als ze hun geld kortstondig willen stallen bij de centrale bank.

Door de rentes te verlagen hoopt de centrale bank de kredietverlening aan te jagen, en daarmee de economische groei. Dat moet de inflatie weer doen stijgen. Het hoofddoel van de ECB is namelijk prijsstabiliteit in de eurozone. Volgens de interpretatie van de ECB betekent die stabiliteit dat de inflatie nipt onder de twee procent moet zijn.

Eind vorige week bleek uit cijfers van Eurostat dat de geldontwaarding in augustus ondanks de maatregelen in juni verder van dat doel is afgeraakt. De inflatie kwam uit op 0,3 procent, tegen 0,4 procent in juli.

Bankpresident Mario Draghi geeft om 14.30 uur een toelichting op het besluit. Verwacht wordt dat hij daarin ook meer zegt over het opkopen van obligaties. (Novum)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,088
Diesel1,906

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions