Clicky


Tolplannen gelden niet voor alle Duitse wegen

Tolplannen gelden niet voor alle Duitse wegen
04-09-2014 14:01 | Buitenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Het tolvignet voor Duitse wegen moet alleen gaan gelden voor de Autobahnen en Bundesstrassen, een soort provinciale wegen. Eerder wilde het ministerie van verkeer de tol in 2016 nog invoeren op alle wegen. Minister van verkeer Alexander Dobrindt wil met dat compromis meer steun voor de tolplannen krijgen binnen regeringspartij CDU. Dat meldden Duitse media donderdag.

Het plan om tol te gaan heffen leidde tot kritiek uit de partijafdelingen in grensdeelstaten in Duitsland. De afdelingen in Noordrijn-Westfalen, Baden-Württemberg en Rijnland-Palts vrezen bijvoorbeeld dat de tol funest zal zijn voor het zogenoemde kleine grensverkeer met buurlanden.

Ook in Nederland en andere buurlanden bestaat veel weerzin tegen de plannen, die in strijd zouden zijn met Europese regels. Duitsers krijgen het geld voor het vignet van de Duitse fiscus terug en buitenlanders niet. Dat is discriminerend, vindt onder meer de ANWB.

Bondskanselier Angela Merkel benadrukte begin deze week nog dat de tol hoe dan ook wordt ingevoerd. Ze tekende daarbij aan dat de precieze invulling nog moest worden uitgewerkt. (Novum)