Clicky


Schippers verzweeg details medicijnaankoop

Schippers verzweeg details medicijnaankoop
04-09-2014 09:48 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Het ministerie van Volksgezondheid heeft details over de aankoop van medicijnen voor tienduizenden trombosepatiënten in 2012 tegen de eigen regels in verzwegen voor de Tweede Kamer. In een reactie laat minister Edith Schippers (VVD) weten dat in ruil voor 'vertrouwelijkheid' een goede deal kon worden gesloten. Dat zou vaker gebeuren en de Kamer is daarvan op de hoogte.

Het ging om de aanschaf van pillen tegen bloedstolling, zogenoemde NOAC's, meldde De Telegraaf donderdag. Deze medicijnen zijn veel duurder dan de bestaande middelen. Omdat de kosten konden oplopen tot honderdvijftig miljoen euro, besloot minister Schippers de medicijnen zelf aan te schaffen. De krant zegt zich te baseren op stukken over de aanschaf van de medicijnen, waarbij twee farmaceutische bedrijven grote invloed hadden.

Door de zorgverzekeraars buiten de deal te houden kon ze een korting bedingen. Hoe groot die korting was is onduidelijk, het enige dat Schippers de Kamer meldde is dat ze enkele tientallen miljoenen kon besparen. De betrokken farmaceutische bedrijven hadden volgens de krant invloed op de Kamerbrief die hierover is verstuurd.?

In een reactie op het krantenbericht zegt Schippers dat ze over prijsarrangementen voor geneesmiddelen altijd 'glashelder' naar de Tweede Kamer is geweest. "Ook voor dit geval gold: als we vertrouwelijkheid in acht nemen, kunnen we in belang van patiënt en premiebetaler een lage prijs bedingen. Nemen we de vertrouwelijkheid niet in acht, dan betalen we veel meer."

Schippers zegt dat ze met de Tweede Kamer meerdere keren in brieven en debatten duidelijk heeft gemaakt dat het ministerie dit soort afspraken maakt. (Novum)