Clicky


Brussel beboet Philips voor twintig miljoen euro

Brussel beboet Philips voor twintig miljoen euro
03-09-2014 13:11 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Philips moet een boete van twintig miljoen euro betalen omdat het concern in het geniep prijsafspraken heeft gemaakt. De Europese Commissie heeft dat woensdag besloten. Het Duitse elektronicabedrijf Infineon moet bijna 83 miljoen euro betalen en Samsung 35 miljoen euro.

Philips gaat tegen de straf in beroep, laat een woordvoerder woensdag weten. Zonder op details in te willen gaan meldt de zegsman dat Philips zich 'niet in de conclusies van de commissie kan vinden'.

De drie bedrijven spanden tussen 2003 en 2005 samen door prijsafspraken te maken over chips in onder meer smartphones en bankpassen. Een vierde bedrijf, de Japanse producent van halfgeleiders Renesas, deed ook mee, maar ontspringt de dans omdat het bedrijf de afspraken had gemeld bij de commissie.

De bedrijven overlegden via een wereldwijd netwerk over commercieel gevoelige informatie zoals prijzen, klanten en productie, verklaart de commissie. "Dat ging ten koste van klanten en consumenten", aldus commissaris Joaquín Almunia in een verklaring. "Bedrijven die samenzweren, kunnen boetes verwachten."

Philips heeft de afdeling die over de schreef ging inmiddels afgestoten, maar blijft verantwoordelijk omdat de boete is gebaseerd op Europese richtlijnen uit 2006. (Novum)