Clicky


Volgende stap gezet in zaak rond Arctic Sunrise

Volgende stap gezet in zaak rond Arctic Sunrise
02-09-2014 17:17 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - In de zaak rond de entering van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise heeft Nederland maandag geschreven argumenten ingediend voor de bodemprocedure bij het Internationaal Zeerechttribunaal. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag na een bericht hierover van Greenpeace.

In de argumenten wordt op een rijtje gezet waarom Rusland volgens Nederland niet het recht had het onder Nederlandse vlag varende schip te enteren. Ook wordt een schadevergoeding geëist. Hoe hoog de geëiste vergoeding is blijft voorlopig onbekend. Het is aan het hof wanneer de documenten openbaar worden gemaakt.

De timing heeft niets te maken met de crisis in Oekraïne, zegt de woordvoerder desgevraagd. Hij wijst erop dat vanaf het begin duidelijk was dat de arbitragezaak jaren kan duren. Het hof in Hamburg had tot 31 augustus de tijd gegeven om documenten in te dienen, maar omdat die datum op een zondag viel kon het maandag ook nog.

Greenpeace is officieel geen partij in de zaak, maar laat weten te hopen dat het recht 'eindelijk zegeviert'. De organisatie wijst erop dat in Rusland nog steeds een strafrechtelijk onderzoek naar het protest loopt. "Greenpeace hoopt dat een uitspraak in deze speciale arbitragezaak daar een einde aan maakt en dat de organisatie de geleden schade vergoed krijgt." De organisatie meldt verder de Nederlandse overheid dankbaar te zijn voor het nemen van 'deze moedige stap in een zeer turbulente tijd'.

De Arctic Sunrise werd in september vorig jaar door de Russen geënterd. Daarna werd het schip aan de ketting gelegd in Moermansk. De actie van de Russen volgde op een protest van Greenpeace bij een boorplatform in de Barentszzee. De bemanning werd aangehouden op verdenking van wat de Russen 'piraterij' noemden.

Nederland diende een klacht in bij het Internationaal Zeerechttribunaal. Dat oordeelde in november al in een aparte zaak dat de bemanning moet worden vrijgelaten en het schip moet worden teruggegeven.

Aanvankelijk weigerde Rusland, maar in aanloop naar de Olympische Winterspelen in Sotsji kreeg de bemanning amnestie. Dat gaf destijds opluchting, maar Greenpeace en Nederland waren nog niet tevreden omdat daarmee de suggestie bleef hangen dat de bemanning iets verkeerds had gedaan en door een bijzonder genadige president Vladimir Poetin toch is vrijgelaten.

De Arctic Sunrise werd uiteindelijk ook vrijgegeven. Het schip keerde begin vorige maand met forse schade terug in Nederland en ondergaat een grote opknapbeurt. (Novum)