Clicky


Mkb'er negatiever over investeringen

Mkb'er negatiever over investeringen
02-09-2014 09:38 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Het merendeel van de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf was in het tweede kwartaal niet van plan meer investeringen te doen dan in het eerste kwart van het jaar. De meeste ondernemers waren pessimistischer over het investeringsklimaat. Dat blijkt dinsdag uit de investeringsbarometer van het economisch bureau van ING.

De graadmeter voor de investeringsbereidheid van ondernemers in het afgelopen kwartaal kwam uit op -9. Een stand onder nul betekent dat het aantal ondernemers dat denkt de komende twaalf maanden te gaan investeren kleiner is dan het aantal dat dit niet van plan is.

Meer dan de helft van de ondernemers verwacht dat de investeringen toe- noch afnemen. In het eerste kwartaal werd nog een stand van -4 gemeten.

Vooral bedrijven tot vijftig werknemers zijn negatief over het investeringsklimaat. Iets grotere bedrijven zijn vaker internationaal actief en profiteren daarom vaker van de aantrekkende wereldhandel, verklaren de economen. In Nederland bleef het economisch herstel in het tweede kwartaal nog wat achter.

Ondernemers in de industrie zijn door de bank genomen positiever dan collega-ondernemers in andere sectoren. Met name in de zorg, de horeca en de bouw verwachten maar weinig ondernemers de komende twaalf maanden meer uit te geven aan investeringen. Die sectoren zijn de afgelopen kwartalen getroffen door respectievelijk bezuinigingen, teruglopende consumptie en de zwakke huizenmarkt. (Novum)