Clicky


EU zint op nieuwe sancties tegen Rusland

EU zint op nieuwe sancties tegen Rusland
31-08-2014 00:49 | Buitenland | auteur De Redactie

BRUSSEL - De Europese Commissie moet op korte termijn voorstellen doen voor nieuwe sancties tegen Rusland. De EU-lidstaten beslissen daar binnen een week over. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel zaterdagnacht gezegd na afloop van een EU-top in Brussel. De vertrekkende voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy, bevestigde Merkels woorden.

Vorige maand werden de EU-sancties tegen Rusland ook al uitgebreid. De EU voegde toen vijftien personen en achttien bedrijven toe aan de sanctielijst. Dat betekent dat ze een inreisverbod kregen en dat hun tegoeden werden bevroren. Sindsdien staan er 87 personen en twintig bedrijven op de sanctielijst.

Daarnaast kwam de EU met financiële en economische sancties. Er kwam een verbod op de aankoop van sommige Russische financiële producten. Ook stelde de EU een wapenembargo in, plus een verbod op de export van technologie voor energiewinning. Onder meer diepzeeboringen, de winning van schaliegas en olieboringen in het Noordpoolgebied worden daardoor getroffen. (Novum)