Transport Online - Donald Tusk gaat ook eurovergaderingen voorzitten

Donald Tusk gaat ook eurovergaderingen voorzitten

Donald Tusk gaat ook eurovergaderingen voorzitten
30-08-2014 23:42 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

BRUSSEL - De Poolse premier Donald Tusk wordt de nieuwe voorzitter van de Europese Raad. De post van EU-buitenlandcoördinator gaat naar de Italiaanse minister van buitenlandse zaken Federica Mogherini. Dat hebben de Europese staatshoofden en regeringsleiders zaterdag besloten op een top in Brussel.

Beiden werden unaniem gekozen, zei EU-president Herman Van Rompuy op een persconferentie. Tusk begint op 1 december, voor een termijn van tweeënhalf jaar. Mogherini gaat deel uitmaken van de Europese Commissie, die op 1 november moet aantreden. Zij moet eerst nog worden ondervraagd door het Europees Parlement, net als alle andere eurocomissarissen.

De 57-jarige Tusk is premier van Polen sinds 2007. Hij werd als student actief in de anticommunistische beweging Solidariteit en ging na de val van het communisme de politiek in. De afgelopen dagen werd al duidelijk dat er consensus aan het ontstaan was over de benoeming van de centrumrechtse Tusk.Ook de voordracht van Mogherini komt niet onverwacht. De 41-jarige Italiaanse, een sociaaldemocrate, is sinds een halfjaar minister van buitenlandse zaken. Dat gebrek aan ervaring was niet het grootste bezwaar tegen haar benoeming, zeggen insiders. Oost-Europese landen hadden hun twijfels omdat Italië te soft zou zijn tegen Rusland. Met de gelijktijdige benoeming van Tusk is dat bezwaar weggenomen: Polen behoort tot de landen die een harde lijn tegen Poetin willen.

De benoemingen zijn een doorbraak in een patstelling rondom de invulling van de Europese topfuncties die voortduurde sinds de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni. Een eerdere top over de benoemingen mislukte. Behalve de twee posten die nu zijn ingevuld, moeten ook de eurocommissarissen nog worden voorgedragen. (Novum)Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,661
Diesel1,322

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions