Clicky


Zuivelbedrijven krijgen geld voor opslag geboycotte boter en kaas

Zuivelbedrijven krijgen geld voor opslag geboycotte boter en kaas
28-08-2014 13:32 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Zuivelbedrijven krijgen financiële steun als zij vanwege de Russische boycot hun overschot aan boter, melkpoeder en kazen opslaan. Dat liet de Europese Commissie donderdag weten. Hoeveel geld voor de steun wordt uitgetrokken is niet bekendgemaakt.

De boycot heeft inmiddels zijn weerslag op de prijzen van zuivelproducten. Bedrijven die exportbestemmingen hebben verloren moeten op zoek naar nieuwe afzetmarkten. "De Europese zuivelsector heeft tijd en hulp nodig om zich aan te passen", licht Eurocommissaris Dacian Ciolo? van landbouw toe. "Daarom kondig ik vandaag gerichte markthulp aan. Als het nodig is, volgen er verdere maatregelen."

De commissie vergoedt gedurende drie tot zeven maanden de opslagkosten voor boter, magere melkpoeder en bepaalde soorten kaas. Gezien het belang van de kaasexport naar Rusland - bijna een miljard euro in 2013- wil de commissie de steun uitbreiden tot andere kaassoorten, maar daarover moet nog worden overlegd.

Hoeveel geld er vrijkomt hangt af van het volume dat moet worden opgeslagen, aldus een woordvoerder van de commissie. Een comité van experts van de lidstaten doet volgende week een voorstel voor de opslag van melkpoeder en boter. Daarover stemmen de landbouwministers vrijdag in Brussel.

Voor kaas moet een aparte aanvullende maatregel worden genomen, omdat die niet onder de huidige regels voor steunopslag vallen. "We moeten ook kijken om welke soorten kaas het zal gaan, want sommige soorten zijn moeilijker om langere tijd op te slaan." In de loop van volgende week hoopt de commissie de hoogte van het steunbedrag bekend te maken.

De steun aan de zuivelsector is de tweede maatregel van de Europese Commissie vanwege de Russische importban van voedselproducten uit onder meer de Europese Unie. Vorige week werd 125 miljoen euro beschikbaar gesteld om kort houdbare groente zoals komkommers en tomaten van de markt te halen. In de jaarlijkse EU-noodpot voor landbouw zit ongeveer vierhonderd miljoen euro. (Novum)