Clicky

 
Transport Online - Transportbedrijf moet toch boete van 22.000 euro betalen na uitspraak Raad van State

Transportbedrijf moet toch boete van 22.000 euro betalen na uitspraak Raad van State

Transportbedrijf moet toch boete van 22.000 euro betalen na uitspraak Raad van State
28-08-2014 09:58 | Overig | auteur De Redactie

BREDA - Een transportbedrijf dat geen rij- en rusttijden bijhoudt van chauffeurs, zit per definitie fout. Dat is de strekking van een uitspraak van de Raad van State van woensdag. Zonder een correcte rittenadministratie overtreedt zo’n bedrijf de Arbeidstijdenwet, of er nu een vennoot of een chauffeur achter het stuur zit.

De uitspraak gaat over een Brabantse transportonderneming, die in 2012 een boete van 22.000 euro kreeg omdat chauffeurs van het bedrijf reden zonder bestuurderskaart. De onderneming ging met succes tegen deze boete in beroep bij de rechtbank in Breda. Die vond dat de Inspectie Leefomgeving en Transport onderzoek had moeten doen naar de juridische status van de chauffeurs: waren zij werknemer of vennoot van het bedrijf?

De minister van Infrastructuur en Milieu ging in hoger beroep tegen de uitspraak van de bestuursrechter in Breda en heeft nu gelijk gekregen. Redenering van de minster is dat geen rittenadministratie voeren elke controle op naleving van de Arbeidstijdenwet onmogelijk maakt, ook op het punt van wie er achter het stuur heeft gezeten.

Het doet er dan zelfs niet toe dat uit het boeterapport van de Inspectie valt af te leiden wie hebben gereden, zoals het bedrijf bij de Raad van State aanvoerde.

De transportonderneming had overigens ook geen goed excuus voor het ontbreken van een bestuurderskaart in de vrachtwagens.

Auteur: Caroline Moerland

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,373
Diesel2,102

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden