Clicky


73 lichamen slachtoffers MH17 naar familie

73 lichamen slachtoffers MH17 naar familie
27-08-2014 13:26 | Binnenland | auteur De Redactie

DEN HAAG - Van de 173 inzittenden van vlucht MH17 die door specialisten zijn geïdentificeerd, zijn inmiddels 73 lichamen teruggegeven aan de nabestaanden. Dat heeft Arie de Bruijn, hoofd van het Landelijk Team Forensische Opsporing, woensdag gezegd tijdens een persconferentie in Den Haag.

"Sommige mensen willen wachten tot alle familieleden geïdentificeerd zijn", zei De Bruijn. De specialisten die in de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum werken aan de identificatie van de slachtoffers hebben de afgelopen week meer slachtoffers kunnen identificeren, maar over het aantal kon De Bruijn geen mededelingen doen. "Nabestaanden worden daar eerst over geïnformeerd."

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft van 283 personen inmiddels een dna-profiel verkregen. Volgens Wim Heijnen, het hoofd van de afdeling medisch-forensisch onderzoek van het NFI, is niet uitgesloten dat hier ook profielen tussen zitten van reddingswerkers die de slachtoffers in de eerste dagen na de ramp hebben geborgen. Het onderzoek kost daardoor meer tijd.

"We missen van een aantal mensen nog dna-materiaal, maar dat heeft vooral te maken met familieconstructies. In het geval van pleegdochters of -zonen", zei Heijnen verder. In deze gevallen moet langer gezocht worden naar 'matchend' materiaal. "Wij willen meer dna-profielen verkrijgen van stoffelijke resten, dus wij gaan door, maar het wordt steeds moeilijker." (Novum)