Clicky


Meer boetes voor spoorlopen

Meer boetes voor spoorlopen
26-08-2014 15:04 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Prorail heeft deze zomer meer boetes uitgedeeld voor spoorlopen dan vorig jaar. Tot nu toe zijn 52 mensen beboet omdat ze langs het spoor liepen, tegenover 35 in dezelfde periode vorig jaar. De spoorbeheerder is deze week ook weer begonnen met een campagne om te waarschuwen voor het gevaar en de overlast van spoorlopen.

Als een machinist iemand langs het spoor ziet lopen moet de trein langzamer rijden. De trein daarachter moet dan ook op de rem, net als de trein daarachter. Door dit sneeuwbaleffect lopen elke dag 33 treinen bij elkaar bijna tweehonderd minuten vertraagd. Ook vallen er door spoorlopers drie treinen per dag uit.

Nu de vakantie voor de meesten weer voorbij is stijgt het aantal meldingen van spoorlopers. Mensen gebruiken het spoor volgens Prorail om snel op het werk of school te komen of laten de hond uit langs de rails. Op spoorlopen staat een boete van 140 euro. Vorig jaar kwamen twee spoorlopers om het leven.

Prorail heeft een meldkamer in Eindhoven van waaruit 24 uur per dag 'hotspots' in de gaten gehouden kunnen worden. Buitengewoon opsporingsambtenaren kunnen dan snel in actie komen als ergens een spoorloper wordt gesignaleerd. Ook is de spoorbeheerder vorig jaar begonnen met het plaatsen van hekken langs het spoor. (Novum)