Clicky


HEMA verstoot Zwarte Piet nu al

HEMA verstoot Zwarte Piet nu al
26-08-2014 13:33 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De voortdurende discussie over Zwarte Piet heeft de HEMA nu al doen besluiten om de knecht van Sinterklaas in de ban te doen. Dat schrijft Het Parool dinsdag op basis van een intern bedrijfsbericht.

Verpakkingen van sinterklaasartikelen worden aangepakt en volgend jaar verdwijnen ook alle chocoladefiguren van Zwarte Piet. Dat kon nu niet meer omdat de inkoop van dit jaar al is gedaan.

De HEMA laat dinsdagmiddag in een reactie weten Piet niet in de ban te doen. "Er zijn nog steeds Pieten te vinden in het assortiment. We blijven de maatschappelijke discussie volgen en we respecteren de regelgeving die daaruit volgt. Voor 5 december is alles ingekocht en over volgend jaar kunnen we nog geen uitspraken doen."

Of nu daadwerkelijk sinterklaasartikelen worden aangepakt, blijft echter onduidelijk. De winkelketen wil dinsdag verder niets kwijt over de kwestie.

PVV-leider Geert Wilders laat naar aanleiding van het artikel weten voortaan niet meer bij HEMA te winkelen. "Voor mij geen HEMA meer", zegt hij op Twitter. Hij is niet de enige die zich op het sociale medium druk maakt om de kwestie. Tientallen mensen zeggen de winkel voortaan te boycotten.

Sinds vorig jaar wordt de discussie over het al dan niet veranderen van het uiterlijk van Zwarte Piet in alle hevigheid gevoerd. Criticasters vinden dat de figuur racistisch is en de traditie achterhaald. (Novum)