Transport Online - 'Overheid levert in vanwege hogere accijnzen'

'Overheid levert in vanwege hogere accijnzen'

'Overheid levert in vanwege hogere accijnzen'
26-08-2014 09:56 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De hogere accijns op gas en diesel kost de overheid alleen maar geld. Dat stellen Bovag en BETA dinsdag, die zich baseren op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens de brancheorganisaties van de pomphouders is in het eerste halfjaar 610 miljoen liter minder van de twee brandstoffen verkocht. Daardoor zou de overheid dit jaar drie miljoen euro aan inkomsten uit accijnzen derven.

De regering rekende juist op 280 miljoen euro extra inkomsten vanwege de accijnsverhoging. "Het staat als een paal boven water dat wat begroot is, niet wordt gehaald", licht een woordvoerder van de Bovag toe.

Volgens de twee koepelorganisaties blijkt uit de CBS-cijfers dat de dieselafzet sinds februari in de min zit. In juni werd zelfs het laagste aantal liters diesel verkocht sinds augustus 2003. De afzet van lpg daalde in de eerste zes maanden van het jaar met bijna twintig procent.

Door de hogere accijnzen hebben met name internationale transporteurs ervoor gekozen om buiten Nederland te tanken. Ook particulieren zoeken echter Duitse en Belgische pompen op om hun tank vol te gooien. "Dit is een heel hoge prijs voor ondernemers in de grensstreek, en puur en alleen vanwege een politiek spelletje. Dat mag nooit gebeuren."

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) laat via zijn woordvoerder weten dat hij de raming over het tweede kwartaal afwacht. Die komt met Prinsjesdag. Uit de eerste kabinetsraming over het eerste kwartaal concludeerde hij dat de accijnsverhoging wel degelijk meer had opgeleverd. Bovag trok die conclusie destijds in twijfel.

BETA en Bovag zijn van plan naar de rechter te stappen vanwege de geleden schade. De dagvaarding wordt eind september verzonden. (Novum)Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,267

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions