Clicky


Doorstart Cosmo Trucks afgeblazen: honderden ontslagen

Doorstart Cosmo Trucks afgeblazen: honderden ontslagen
25-08-2014 15:57 | Faillissementen | auteur Marcel van der Voort

ZWOLLE - Het failliete Cosmo Trucks met het hoofdkantoor in Zwolle krijgt geen doorstart door de Van Mossel Groep in Waalwijk. Eric Berkhof, de algemeen-directeur van laatstgenoemde onderneming heeft afgelopen zondag de handdoek in de ring gegooid.

Het niet doorstarten door de Van Mossel Groep is ook bekend bij bestuurder Jeanette Brouwer van FNV Bondgenoten. De nieuwsredactie van Transport Online raakt maandagmiddag met haar in gesprek. "Dit is ontzettend jammer. Ik begrijp ook dat er geen andere spelers geïnteresseerd zijn in de hele groep", begint ze te vertellen.

"Ik hoopte dat de doorstart in orde zou komen. Het is raar dat ze zich al hadden ingeschreven als nieuwe eigenaar bij de Kamer van Koophandel. Temeer om dat er nog voor de aanvraag van het uitstel van betaling een boekhoudonderzoek is geweest. Waaruit bleek dat het allemaal niet zo goed eruit zag", klinkt het.

De bedrijven gaan op slot. Brouwer: "Van werknemers begrijp ik dat er bij vestigingen geen onderdelen meer zijn en kan er dus niet meer gewerkt worden. Op andere bedrijf locaties wordt het lopende werk afgemaakt. En daarna is het voorbij. Iedereen heeft ontslag gekregen."

Bij Cosmo Trucks gaat het om vele honderden werknemers. Bij het overkoepelende Furness gaat het in totaal om 1130 mensen.

De vakbondsvrouw: "De werknemers vinden dit heel heftig. De hoop is nu een beetje vervlogen. Het einde komt heel dichtbij. Vorige week moesten ze nog doorwerken alsof er niets aan de hand was. En nu moeten ze de laatste dingen afmaken. Het begint dus tot ze door te dringen."

Verkeerde spoor

Brouwer: "Ik snap die zet van hem (Berkhof, red) niet. Mensen zijn door de Van Mossel Groep op het verkeerde spoor gezet. Gezien Van Mossel met naam en toenaam in de stukken is vernoemd."

"Dat doe je pas als je weet dat je daadwerkelijk met de over te nemen partij in zee gaat. De Van Mossel Groep heeft te vlug gehandeld", voegt ze eraan toe.

Tijd kopen

"Ik had de indruk dat de link met het uitstel van betaling het kopen van tijd was. En dat de Van Mossel Groep een serieuze partij was. Als die schakel wegvalt dan klopt in mijn beleving hun verhaal niet meer."

Informatie

"De werknemers gaan donderdag en vrijdag in gesprek met het UWV. Wij willen er als vakbond graag bij zijn. Maar hebben er verder nog niets over gehoord", laat Brouwer weten.

En vervolgt: "Op een dag krijg ik heel veel telefoontjes van leden. Maar ik word heel laat geïnformeerd door de curatoren. Ik check informatie die ik van de werknemers krijg wel bij de curatoren. Die mij telefonisch antwoorden geven of op mijn verzoek mailen. Maar ik word niet vooraf geïnformeerd. Dat zou beter zijn."

Er is geprobeerd om een reactie te krijgen van Eric Berkhof van de Van Mossel Groep. Hij neemt maandag zijn telefoon niet op. Ook de curatoren blijken niet bereikbaar voor commentaar.

"Het is jammer dat alles over de hoofden van de werknemers gaat. Wij hebben het hier over hele gezinnen die mee te maken hebben", besluit Brouwer.