Clicky


Congo: doden door nieuwe vorm van ebola

Congo: doden door nieuwe vorm van ebola
24-08-2014 23:28 | Buitenland | auteur De Redactie

KINSHASA - Het ebolavirus is opgedoken in Congo. Dat heeft de minister van volksgezondheid van het land gezegd. Zeker twee mensen zijn in het noordwesten van het land aan de ziekte bezweken. Volgens minister Felix Kabange Numbi gaat het om een andere stam van het virus dan die in West-Afrika al honderden levens heeft geëist.

Een aantal mensen in Équateur, een provincie in het noorden van Congo, kwam afgelopen maand om door een mysterieuze koorts. De regering liet bloedmonsters van acht mensen testen en bij twee van hen werd het virus aangetroffen, schrijft de BBC. De regering stelt een quarantainezone in met een straal van honderd kilometer rond de plek waar de besmette mensen werden aangetroffen.

Het is de zevende uitbraak van ebola in Congo, sinds het virus daar in 1976 werd ontdekt bij de rivier waar het zijn naam aan ontleent: de Ebolarivier.

Het is voor het eerst sinds de uitbraak eerder dit jaar begon dat het virus buiten West-Afrika opduikt. De huidige uitbraak begon in Guinee en verspreidde zich naar Sierra Leone, Nigeria en Liberia. In West-Afrika heeft het virus al aan zeker 1427 mensen het leven gekost. Het virus verspreidt zich volgens de Wereldgezondheidsorganisatie 'ongekend' snel. (Novum/AP)