Clicky


OM onderzoekt Geenstijl om jihadfoto Van Aartsen

OM onderzoekt Geenstijl om jihadfoto Van Aartsen
21-08-2014 18:44 | Showbizz | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie stelt een strafrechtelijk onderzoek in naar de 'schokkende foto's' die Geenstijl woensdag op zijn website plaatste. Op de bewerkte foto's was het lichaam van de journalist James Foley te zien ten tijde van zijn executie. Op zijn lichaam was echter het hoofd van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen te zien.

"Vrijheid van meningsuiting is een groot goed in ons land en journalisten hebben een bijzondere positie in onze rechtsstaat", meldt het OM donderdagmiddag. "Er zijn echter grenzen aan de vrijheid van meningsuiting en de vraag is of hier door de journalist een strafrechtelijke grens is overschreden."

Het onderzoek naar de nieuwswebsite wordt ingesteld op grond van 'bedreiging van een bestuurder'. Justitie is al aan het onderzoek begonnen en laat weten niet aan te kunnen geven hoe lang dit gaat duren.

Geenstijl, dat zich tooit met de ondertitel 'Tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend', heeft in een reactie op het onderzoek zijn logo aangepast. "Als verdachte in een strafrechtelijk onderzoek, gaat G.S. te A. (11) voorlopig keurig achter een balkje", zo laat de site op Twitter weten. (Novum)