Clicky


 


Provincie mag bouw windpark Haarlemmermeer stoppen

Provincie mag bouw windpark Haarlemmermeer stoppen
20-08-2014 11:30 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De provincie Noord-Holland mag een streep zetten door plannen van de gemeente Haarlemmermeer om daar windmolens te bouwen. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

Inwoners van de gemeente werken sinds 2004 aan een plan om veertien tot zeventien windmolens aan de zuidkant van Haarlemmermeer te bouwen. De gemeente en de provincie werkten hieraan mee, maar in 2012 keerde het nieuwe provinciebestuur zich tegen de plannen.

In een nieuwe visie was bepaald dat de voorkeur uitgaat naar windturbines die gegroepeerd in een lijn staan, terwijl het in de gemeentelijke plannen om individuele turbines gaat die niet in een lijn staan. Ook zou het open Noord-Hollandse landschap zo veel mogelijk moeten worden beschermd. De provincie laat liever windmolenparken op zee neerzetten.

De provincie verplichtte de gemeente van het voorstel af te zien, waarop de gemeente en de Stichting Windpark Haarlemmermeer-Zuid in beroep gingen bij de Raad van State. Ze voerden allerlei bezwaren aan tegen het ingrijpen van de provincie, maar die zijn volgens de Raad van State allemaal ongegrond.

Zo wees de gemeente op een artikel van de Elektriciteitswet waarin staat dat op agrarische grond windparken mogen worden gebouwd. De Raad van State wijst er echter op dat het hier ook in staat dat deze parken minstens vijf megawatt moeten leveren om door deze wet te worden beschermd. De Raad van State ziet iedere windmolen als een apart 'park' en hierdoor komt geen enkel 'park' boven de vijf megawatt uit, waardoor de windmolens geen wettelijke bescherming krijgen. (Novum)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,291
Diesel2,105

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions