Clicky


Compensatie voor werktijdverkorting door boycot Rusland

Compensatie voor werktijdverkorting door boycot Rusland
20-08-2014 09:55 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

UTRECHT - De Nederlandse regering heeft zich aangesloten bij de economische boycotmaatregelen tegen Rusland. Deze maatregelen zijn recent vanuit de Europese Unie afgekondigd vanwege de politieke - en ook militaire spanningen met de Oekraïne. Zij hebben directe gevolgen voor de Nederlandse vervoerders en hun werknemers.

Voor zover het zich nu laat aanzien, worden er op dit moment geen Nederlandse voedselproducten naar Rusland geëxporteerd. Net als bij brand, een epidemie of overstromingen mogen ondernemers zich nu wenden tot het ministerie van Sociale en Werkgelegenheid (SZW) om daar een vergunning aan te vragen voor werktijdverkorting van hun medewerkers. Na ontvangst van een dergelijke vergunning dienen werkgevers dit vervolgens aan het UWV door te geven, meldt FNV Bondgenoten.

Tijdelijk WW-uitkering bij werktijdverkorting

Na afloop van de vergunningsperiode kunnen deze werkgevers voor hun werknemers een tijdelijke Werkloosheidswetuitkering aanvragen. Voor de getroffen werknemers betekent werktijdverkorting dat zij minder werk hebben en dientengevolge minder loon ontvangen. Een door de werkgever bij het UWV aan te vragen (tijdelijke) WW-uitkering zou deze teruggang in inkomen van de werknemers grotendeels kunnen compenseren.