Clicky


Slecht tweede kwartaal voor Nederlandse bouwsector

Slecht tweede kwartaal voor Nederlandse bouwsector
18-08-2014 11:04 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Nederlandse bouwbedrijven hebben hun omzet in het tweede kwartaal met 2,4 procent zien dalen ten opzichte van een jaar eerder. Vooral grotere en middelgrote bedrijven leverden omzet in. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag bekendgemaakt.

In het eerste kwartaal had de bouwsector door de zachte winter voor het eerst sinds 2011 nog een groei genoteerd van een procent, omdat bouwbedrijven zonder vorst konden doorwerken. In het tweede kwartaal lag hierdoor juist minder werk op de plank.

De daling in het tweede kwartaal is overigens wel veel lager dan voorgaande jaren. In 2013 werd in totaal 4,4 procent aan omzet ingeleverd, in 2013 6,9 procent.

Alle branches in de bouw leverden in het tweede kwartaal omzet in. Het middenbedrijf actief in de bouw van huizen en kantoren zag de omzet met 3,7 procent dalen. Ten opzichte van het topjaar 2008 ligt de omzet in deze sector bijna zestig procent lager.

Alleen onder kleinere bedrijven, waaronder bijvoorbeeld veel zelfstandigen zonder personeel, nam de omzet toe. Dat komt doordat hun omzet wordt gestimuleerd door het tijdelijk verlaagde btw-tarief voor verbouwingen van huizen. Vooral kleinere bedrijven gericht op de afwerking van woningen hebben hiervan geprofiteerd met een omzetstijging van 6,6 procent.

De daling van de omzet kwam niet onverwacht. Zo lag het aantal woningenverkopen vorig jaar al op een zeer laag punt. Ook kregen architecten maar weinig nieuwe opdrachten. "Deze opdrachten staan aan het begin van de bouwcyclus en zijn een belangrijke indicator voor toekomstige bouwactiviteiten", legt het CBS uit. De totale waarde van bouwvergunningen bereikte eind vorig jaar het laagste niveau in jaren.

De vooruitzichten voor de bouw staan momenteel juist weer gunstiger, aldus het statistiekbureau. De hoeveelheid opdrachten voor architecten stijgen weer sinds vorig jaar. De waarde van bouwvergunningen neemt bovendien toe en de huizenverkoop trekt weer aan. (Novum)