Clicky


Schoonmaakwerk bij slachterijen onveilig

Schoonmaakwerk bij slachterijen onveilig
18-08-2014 09:51 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Het werk van schoonmakers bij slachterijen en vleesverwerkers is vaak onveilig. Bij negentig procent van de 217 abattoirs die de Inspectie SZW vorig jaar onderzocht is te weinig aandacht voor mensen die de machines schoonmaken.

Schoonmakers in de vleessector lopen het risico zich te verwonden aan de messen in de machines en kunnen bovendien infectieziekten oplopen. Ook komt het volgens de inspectie voor dat apparatuur niet goed is uitgeschakeld, waardoor gevaar voor beknelling en elektrocutie bestaat.

De vleesbedrijven doen er alles aan om virussen, bacteriën en parasieten die uit het bloed en organen van vee komen niet in het vlees te laten komen, maar ze doen te weinig om de schoonmakers te beschermen. Op een enkel bedrijf na had geen enkele werkgever aandacht voor de gevaren van schadelijke organismen voor schoonmakers, aldus de inspectie.

Inspecteurs constateerden 488 overtredingen bij de abattoirs. In tien gevallen was de situatie zo gevaarlijk dat het werk werd stilgelegd. Schoonmakers mochten er niet aan de slag voor de risico's waren verholpen.

Volgend jaar gaat de Inspectie opnieuw controleren. Overtreders krijgen dan meteen een boete in plaats van een waarschuwing. (Novum)