Clicky


'Kosten belastingvrij schenken fors hoger'

'Kosten belastingvrij schenken fors hoger'
15-08-2014 13:32 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De vrijstelling voor schenkbelasting dreigt de schatkist honderden miljoenen euro's meer te kosten dan was begroot. Veel meer mensen maken gebruik van de vrijstellingsregel dan verwacht, waardoor de kosten op dit moment nu al ongeveer tweeënhalf keer zo hoog liggen als verwacht, schrijft NRC Handelsblad vrijdag.

Sinds eind vorig jaar profiteerden vijftigduizend mensen van de vrijstelling. Verwacht was dat de crisismaatregel voor de huizenmarkt zou leiden tot twintigduizend schenkingen. Dat zou de staat dan honderd miljoen euro aan belastinginkomsten kosten. Volgens NRC is de derving tot op heden ongeveer 250 miljoen euro. De regeling loopt echter nog door tot het eind van het jaar.

Het ministerie bevestigt tegen de krant dat er gretig gebruik wordt gemaakt van de regeling. De effecten op de begroting zijn pas duidelijk als de aangiften in de systemen van de fiscus zijn verwerkt. Dat zal pas ergens volgend jaar zijn, meldt de krant.

Ouders kunnen dankzij de regeling tot honderdduizend euro belastingvrij aan kinderen schenken, zolang dat geld gebruikt wordt om een huis te kopen of te verbouwen, of om een hypotheek af te lossen. Normaal wordt bij giften boven de vijftigduizend euro schenkbelasting geheven.

Volgende week beginnen in Den Haag de begrotingsonderhandelingen voor volgend jaar. De vrijstelling op schenkbelasting komt dan ook ter sprake. Onder meer makelaarsverenigingen willen dat de maatregel, bedoeld om de woningmarkt uit het slop te trekken, wordt verlengd. (Novum)