Clicky


Ook vandaag vakbondsacties bij Ikea tegen 'Sociale Dumping'

Ook vandaag vakbondsacties bij Ikea tegen 'Sociale Dumping' [+foto's]
15-08-2014 11:44 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

HAARLEM - Vandaag informeren vrachtwagenchauffeurs het winkelend publiek bij de IKEA winkels in Haarlem, Amersfoort en Son en Breugel over de misstanden bij IKEA

Er is wereldwijde aandacht voor misstanden bij lokale transporten van IKEA in België en Nederland. Deze week e-mailden duizenden mensen de directie van IKEA met de boodschap 'Stop Sociale Dumping bij de transporten van IKEA'. In België informeerden vakbondsleden van BTB-ABVV gisteren het winkelend publiek bij verschillende woonwarenhuizen van IKEA. De reacties van het publiek waren goed en ook in de Belgische media was er veel aandacht.

Vandaag infomeren vakbondskaderleden het winkelend publiek in Nederland. Bij IKEA in Haarlem, Amersfoort en Son en Breugel worden pamfletten uitgedeeld met het verzoek de oproep voor gezonde werkgelegenheid voor chauffeurs te steunen en IKEA hiertoe op te roepen.

FNV-kaderlid Rob van Elk: "Hier bij de vestiging in Haarlem zijn de reacties van het winkelend publiek erg goed. Veel van de mensen hadden via de media al gehoord wat er gaande is. Wij willen dat er bij de transporten gewoon lokale loon en arbeidsvoorwaarden betaald worden en dat IKEA stopt met het laten organiseren van sociale dumping."

Edwin Atema: "Met de praktijken van IKEA zien we hoe belangrijk de Wet ketenaansprakelijkheid is in Nederland. In België hebben ze de nieuwe wet op de hoofdelijke aansprakelijkheid waarmee opdrachtgevers verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de lonen van werknemers die werk voor ze verrichten. Het wordt dan ook hoog tijd dat we een dergelijke wet in Nederland krijgen. IKEA heeft het vaak over eerlijke producten. Dit eindigt niet als een product klaar is in de fabriek. Een productie is pas eerlijk en duurzaam geproduceerd als ook de vrachtwagenchauffeurs, de belangrijkste schakel in de keten, zijn werk op een eerlijke en sociaal verantwoorden manier kan doen."