Clicky


Kabinet begint politieke jaar na explosieve zomer

Kabinet begint politieke jaar na explosieve zomer
15-08-2014 09:42 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Voor het kabinet begint vrijdag na een korte, explosieve zomer alweer het nieuwe politieke jaar. De eerste reguliere ministerraad sinds 11 juli zal vooral in het teken staan van de vliegramp in Oekraïne, de opmars van de Islamitische Staat in Irak en de situatie in Gaza. Volgende week beginnen de speciale begrotingsraden die hand in hand gaan met de onderhandelingen met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP.

Premier Mark Rutte (VVD) was op 17 juli nog geen dag in Duitsland toen hij een bericht kreeg dat hem deed besluiten zijn vakantie alweer af te breken. Een uit Amsterdam opgestegen vliegtuig op weg naar Kuala Lumpur was in het oosten van Oekraïne vermoedelijk neergehaald door pro-Russische separatisten. De vliegramp waarbij 298 mensen om het leven kwamen luidde het begin in van een periode die bij politici te boek is komen te staan als de summer of war.

Sindsdien is een groot deel van het kabinet eigenlijk permanent in touw geweest om alle slachtoffers naar Nederland te halen. Het kabinet oogstte lof onder de oppositie voor de manier waarop het omging met de nasleep van de vliegramp. In redelijke harmonie besloot de oppositie vanwege de vliegramp geen politiek te willen bedrijven. Maar inmiddels loopt het reces op zijn einde, gaat de politiek weer beginnen en zwelt de kritiek weer aan.

Zo kan de vliegramp in Oekraïne voor het kabinet nog heel wat hoofdbrekens opleveren. Wat is de rol van de Oekraïense regering bijvoorbeeld geweest in het staken van de repatriëringsmissie? Komen de laatste lichamen ooit nog wel terug? En hoe gaat het kabinet de daders straffen als blijkt dat het vliegtuig daadwerkelijk is neergehaald door pro-Russische separatisten?

Ondertussen zijn er ook brandhaarden elders in de wereld. Het conflict tussen Israël en Hamas liep volledig uit de hand en in Irak is terreurorganisatie Islamitische Staat bezig aan een gestage opmars. Het jihadleger heeft zich vermoedelijk zelfs schuldig gemaakt aan genocide. Duizenden yazidi's zijn op de vlucht en echte maatregelen blijven voorlopig uit.

Nu het reces op zijn einde loopt beginnen echter ook de reguliere werkzaamheden weer. Zo moet de begroting voor 2015 worden opgesteld. Daarvoor moet de regeringstop weer om de tafel met de 'constructieve' oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Moet, want het kabinet heeft in de Eerste Kamer nog altijd geen meerderheid. Deze eerste politieke afspraak staat alweer in de agenda: maandagochtend 11.00 uur, op het ministerie van Financiën. (Novum)