Clicky


ESA lanceert nieuwe Galileo-satellieten

ESA lanceert nieuwe Galileo-satellieten
14-08-2014 15:11 | Buitenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De Europese ruimtevaartorganisatie ESA lanceert deze maand opnieuw twee Galileo-satellieten. De twee kunstmanen gaan 21 augustus de ruimte in en gaan deel uitmaken van het toekomstige Europese gps-netwerk.

De satellieten worden met een Russische Sojoez-raket in een baan om de aarde gebracht. De lancering vindt plaats in Frans-Guyana, waar de lanceerbasis van de ESA ligt. Als alles volgens plan verloopt worden de kunstmanen in de herfst in gebruik genomen.

ESA lanceerde eerder al de eerste vier satellieten, die nodig waren om het systeem te testen. Vier is het absolute minimum aantal satellieten dat vereist is om een locatie op de aarde te bepalen. De grondstations die de data ontvangen zijn ook al gebouwd.



Het systeem moet uiteindelijk uit dertig satellieten komen te bestaan en in 2019 af zijn.

Het huidige gps-systeem dat wereldwijd wordt gebruikt is van Amerikaanse origine. Het werd oorspronkelijk ontwikkeld door het Amerikaanse ministerie van defensie. Volgens ESA is zes tot zeven procent van het Europees bnp afhankelijk van satellietnavigatie en is het daarom cruciaal dat Europa een eigen systeem ontwikkelt.  (Novum)