Transport Online - Coalitie tevreden met economische cijfers

Coalitie tevreden met economische cijfers

Coalitie tevreden met economische cijfers
14-08-2014 15:09 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG - De regeringspartijen VVD en PvdA reageren tevreden op de nieuwe cijfers over de Nederlandse economie. Dat blijkt donderdag uit de reacties van de Tweede Kamerleden Henk Nijboer (PvdA) en Mark Harbers (VVD). Oppositiepartij D66 maakt zich zorgen over de lage groei.

De cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek laten zien dat de economie langzaam uit het dal klimt, reageert Nijboer op de site van zijn partij. "Hierdoor hebben volgend jaar meer mensen een baan." En het Centraal Planbureau voorspelt meer vacatures en een toenemende koopkracht. Dat laat volgens hem zien dat het kabinetsbeleid bijdraagt aan economisch herstel. "Het kabinet moet de komende tijd alles op alles zetten om het herstel te laten leiden tot meer banen."

Nederland ligt nog steeds op koers, concludeert Harbers. De economie groeit licht, de consumentenbestedingen nemen toe en het begrotingstekort wordt volgens schema weggewerkt, zei hij op BNR Nieuwsradio. "Dat ziet er allemaal op zichzelf goed uit." Een 'minnetje' is dat het herstel minder snel gaat dan iedereen hoopt.Een ander minpunt zijn de internationale ontwikkelingen. Het CPB waarschuwt dat de politieke spanningen rond Oekraïne en in het Midden-Oosten vormen 'in toenemende mate' en risico voor de Nederlandse economie. Als het conflict in Oekraïne verder escaleert, kan de economische groei in Nederland volgend jaar tot een half procent lager uitvallen. "We weten niet hoe het de komende maanden verder gaat", zegt Harbers daarover. "Daar zullen we ook rekening mee moeten houden."

De coalitie praat vanaf volgende week met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP over de begroting voor volgend jaar. Die pleiten onder meer voor lastenverlichting. Harbers wees erop dat het kabinet in het voorjaar al heeft toegezegd om nog eens met de 'stofkam' door te begroting te gaan om te kijken of meer lastenverlichting mogelijk is. "We gaan de komende weken kijken of dat mogelijk is."

Harbers wees erop dat zijn partij ook voor lastenverlichting is. "Na een aantal jaren waarin mensen stevig hebben moeten bijdragen aan oplossing van de crisis de crisis moeten we dat gaan terugzien in de eigen portemonnee", zei hij. "Maar we moeten komende weken van het kabinet horen welke ruimte ze daarvoor gevonden heeft."

Oppositiepartij D66 toonde zich eerder op de dag eveneens blij met de voorzichtige groei van de economie, maar Kamerlid Wouter Koolmees vindt het wel zorgelijk dat de groei zo laag blijft. "De groei is te klein om de werkloosheid serieus te verlagen. Daarom blijft het nu nodig om de belasting op werk te verlagen en vervolgens snel te werken aan belastinghervorming om meer echte banen te creëren."

De SP maakt zich vooral zorgen om het banenverlies in de zorg. "Mooi dat de economie weer groeit, maar 35 duizend banen minder in de zorg valt niet goed te praten", reageerde SP-leider Emile Roemer op Twitter. "Zorg krijgt keer op keer de hardste klappen." (Novum)Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,677
Diesel1,307

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions